Az ilyen kórokozók is ugyanúgy cseppfertőzéssel terjednek, mint az új koronavírus, ezért érdemes gyakori kézmosással védekezni ellenük - mondta el Dánielisz Ágnes.

Arról is beszélt, hogy a Kínából érkező csomagokat nyugodtan át lehet venni, a két ország közti hosszú utat - amely alatt hőnek, hidegnek és kiszáradásnak is ki van téve -, a koronavírus biztosan nem bírja ki.

A szakember elmondta, a legújabb hírek szerint székletben is kimutatták az új koronavírus örökítő anyagát, ám mint mondta, a járványügyi adatok alapján egyértelmű, hogy a megbetegedések cseppfertőzéssel terjednek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolására két 24 órában hívható zöld számot - 06-80-277-455 és 06-80-277-456 - is működtet, ezeken leginkább csomagokkal, utazással és felsőlégúti tünetekkel kapcsolatban érdeklődtek már - mondta.

A koronavírus kapcsán gyakran felmerült érvként, hogy az kevésbé fertőző egyelőre, mint az influenza. Mivel utóbbi vírus tömegeket fertőz, összességében több halálos áldozatot is követel, mint a koronavírus.

Sok magyarországi kórházban már járványhelyzetet hirdettek és látogatási tilalmat rendeltek el:

  • a budapesti Honvédkórházban
  • a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelyén,
  • a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben,
  • a kincsesbányai Platán Ápolási Intézetben,
  • az alcsútdobozi Hársfalevél Ápolási Intézetben,
  • és a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonában.

A magyarországi látogatási tilalmak listája megtekinthető a linkre kattintva az ÁNTSZ dedikált oldalán.

Vasárnap reggeli jelentések szerint a koronavírus halálos áldozatainak száma Kínában már meghaladja a 800-at.