Az önkormányzat azt közölte a portállal, hogy nemhogy elesnének bármilyen bevételtől, de a hivatal olyan behajtásból származó bevételt realizál, amely az étterem várbeli működése miatt keletkezik.

Kiderült az is, hogy az éttermeknek 1 forint plusz áfát kell fizetniük percenként, ami nagyjából bruttó 76 forint óránként. Ez három óra parkolásra - hivatalosan: behajtásra - érvényes, és szakszóval úgy hívják, hogy kódolás. Ugyanez a három óra normál tarifával 520+630+630 forint lenne (az első óra engedményes), ami összesen 1780 forint. Azaz 87 százalékos kedvezmény jár az éttermeknek. Vagy máshonnan megközelíthetve: ez a díj feleakkora sincs, mint a főváros legolcsóbb parkolózónáiban érvényes 175 forint.

Az első három óra díjazását a turizmus támogatása és a helyi vendéglátóipari vállalkozások forgalmának fellendítése indokolja, amiről a képviselő-testület döntött - írta a kerület.

Az önkormányzat a rendszámok alapján fogja ellenőrizni, hogy nem élnek-e vissza ezzel az éttermek tulajdonosai és dolgozói. Az önkormányzat adatai szerint az éttermek, kávézók és hotelek tavaly 43 391 kódolás (azaz engedményes parkolás) után fizettek sorompóhasználati díjat. Hogy ez hogyan oszlik meg a helyek között, azt nem árulták el.