A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 400 ezer svájci frankért (mintegy 115 millió forintért) megvásárolta Benczúr Gyula XVI. Lajos és családjának elfogatása című képét - derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből. Az eladó a zürichi Violetta Trade Ltd. volt, amellyel egyedüli ajánlattevőként tárgyaltak a festmény tulajdonjogának megszerzéséről.

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató szerint az MNB az Értéktár programja keretében vásárolt, a szerződés teljesítésének fő helyszíne a Magyar Nemzeti Galéria, vagyis valószínűsíthetően ide kerül majd a műalkotás. Az Átlátszó azt írja, hogy az eladó zürichi vállalkozás mögött a svájci cégadatbázis szerint a Daniel Herment Galéria áll.

Az MNB egy másik közbeszerzésen hat darab Csernus Tibor festményt is vásárolt 880 ezer euróért (271 millió forintért), az eladó Kreinbacher József Péter volt.

A megvásárolt Csernus-művek (forrás: TED):

  • Kékrops Lányai - 1985/86, olaj vászon, 200x200;
  • Atalanta és Hippomenész - 1986, olaj vászon, 165x200;
  • József És Testvérei - 1987, olaj vászon, 120x145;
  • Cím Nélkül - 1987, olaj vászon, 180x150;
  • Absolom - 1987, olaj vászon, 190x160;
  • Csendélet szilvákkal - 1983, olaj vászon,120x175.

Kreinbacher szerepelt a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványának 2016-os nyugat-magyarországi regionális listáján is, mintegy hatmilliárd forintra becsült vagyonnal. Az üzletember résztulajdonosa a Metal Hungária Holding Zrt.-nek, amely könnyűszerkezetes ipari és kereskedelmi csarnokok, középületek építésével foglalkozik; Németországban és Oroszországban is tevékenykednek. Az üzletember Somló hegyen borászkodik, 40 hektáron termelt szőlőből készítenek bort és pezsgőt.

Az MNB valamennyi eladóval január 25-én szerződött.

A jegybank legutóbb decemberben jelentette be, hogy Értéktár programja keretében öt műkincset vásárolt - köztük Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréját - mintegy 353 millió forintért.

Az Értéktár programra az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. A 2014-ben elindított program célja az MNB szerint "az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával, azok szétszóródásának megelőzése".

(Képünk illusztráció, azon Benczúr Gyula festményei láthatók a nyíregyházi Jósa András Múzeum Benczúr emlékkiállításán. Forrás: MTI)