Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EKSZ akcióját, azaz a felmondások százainak aláíratását és letétbe helyezését átgondolatlan lépésnek tartja a BKV, különösen annak fényében, hogy az elnök-vezérigazgató arra kérte a bértárgyaláson résztvevőket, nyugtassák meg a dolgozókat:

béremelés lesz, csak pillanatnyilag a mértéke nem ismeretes

- olvasható a közlekedési vállalat közleményében.

A bértárgyalások előre menetele nem a fenyegetéseken, hanem a források megteremtésén és a közös megegyezésen múlik, utóbbihoz azonban elengedhetetlen, hogy mindkét fél részéről jelen legyen a szándék - hangsúlyozza a vállalat.

A BKV vezetése nem csak ígérget, hanem mindannyiunk érdekét szem előtt tartva felelősségteljesen, mindent átgondolva, hosszú távú megoldásra törekszik és ennek szellemében folytatja a bértárgyalásokat - teszik hozzá a közleményben.

Szombat délelőtt az EKSZ közölte, hogy a pénteken meghirdetett akciójukra, melynek keretében a BKV-sok a felmondóleveleiket letétbe helyezik a szakszervezetnél, amelyeket egy hónap múlva élesíthetnek, ha nem születik megállapodás, meglepően sokan mozdultak meg. A szakszervezet szerint a BKV-s munkavállalók körében óriási a feszültség, sokan azonnal sztrájkba lépnének, ám a sztrájktörvény miatt majdnem lehetetlen hatásos, erős nyomásgyakorlásra alkalmas munkabeszüntetést szervezni.

Az EKSZ szerint a BKV-sok a vállalat vezetésétől még csak ígéretet sem kaptak a béremelésre. Közben viszont kiderült, hogy a kormány engedélyezte az állami tulajdonú cégeknek ígért béremelés végrehajtását, így hamarosan elkezdődhet a kifizetés. Ekkor "robbant a bomba" - vélekedett Nemes Gábor, az érdekvédelmi szervezet elnöke.