Amint valaki belép bármilyen intézménybe, elfogadja az arra területre vonatkozó szabályokat, és ezzel együtt a legtöbbször azt is, hogy közben kamerákkal figyelik minden mozdulatát. De vajon mit tehet egy terület tulajdonosa vagy üzemeltetője, legyen az akár magánszemély, önkormányzat vagy cég, ha szeretné biztonságban tudni javait és megfelelően szankcionálni, ha valaki nem tartja be a szabályokat? A szabálysértéseket, közúti kihágásokat vagy a magánterületen a tulajdonos tudtán kívül vagy kárára elkövetett tevékenységeket, még ha észlelik is, nehéz nyomon követni, nemhogy azonosítani az elkövetőket.

A kamerarendszerek elterjedésével először Budapesten, mostanra pedig szinte minden településen folyamatosan monitoroznak, felvételek készülnek rólunk akár autóval vagy gyalogosan vagyunk, sőt ma már a közösségi közlekedés járművein sem lehet elbújni a kamerák elől. Ezeket a rendszereket nagyrészt nem a rendőrség működteti, általában önkormányzati vagy magántulajdonban vannak, a bűnesetek kiszűrésére pedig ritkán alkalmasak, mivel egy-egy személy arca vagy egy rendszám csak néhány pixel méretű.

A jelenleg legelterjedtebb intelligens térfigyelő kamerák közös jellemzője, hogy technológiai okokból fix optikával dolgoznak, azaz nem vezérelhető kamerát használnak, így csak egy nagyon pontosan beállított és rögzített területen hatékonyak - Ilyenek például a telepített traffipaxok is.

A fix kamerákkal szemben a PTZ (Pan/Tilt/Zoom) kamerák két irányban, függőlegesen és vízszintesen is mozgathatók, valamint zoomolásra is alkalmasak.

Kamerák több funkcióval

Az elektronikus megfigyelésben az új rendszerek különleges megoldást nyújtanak, elsősorban a biztonsági céllal telepített térfigyelő rendszerekben a fix és a PTZ (vezérelhető) kamerák segítségével. Az információs technológia fejlődésével már többfunkciós kamerák is elérhetőek, melyeken egy kapcsolódó szoftver irányítja a szükséges feladatok elvégzését, például az irányítást és zoomolást.

A megfigyelt területen különböző szabályok állíthatók be a lokációra vonatkozóan, sőt a fejlettebb rendszerek a mozgó objektum követésére is alkalmasak. Ma már létezik olyan megoldás is, amely egyszerre képes a protokolltól eltérő működéseket vagy szabálysértéseket akár nagyobb (több száz méteres) szakaszokon, területeken észlelni, és automatizált működést kínálni az észlelt ügyek kezelésére is.

A gépi látás technológiára épülő SpotNzoom rendszer automatikusan ráközelít és követ minden releváns objektumot, azonosításra alkalmas nagyfelbontású felvételt készítve róla, melyet a rendszer a későbbi visszanézés céljából elment, vagy akár automatikusan továbbít a felügyeletet végző személyzet részére.

A CCTV a vagyonvédelemhez, biztonságtechnikához kapcsolódó zártláncú kamerákat összekapcsoló megfigyelőrendszert jelenti, amely televízión/monitoron nézhető vissza, anélkül hogy külső szemlélő hozzáférhetne. A CCTV kamerarendszer esetén egyszerre több kamera is kapcsolható ugyanazon rögzítőre, és ebből kifolyólag több terület egyidejű megfigyelését teszi lehetővé ugyanazon a monitoron akár egy osztott képernyőn keresztül.

A cikk megjelenését a Dolphio Technologies Kft. támogatta.