Mint a legtöbb hazai ágazatban, a játékgyártásban is csökken a cégek száma. Hat év alatt 13 százalékkal esett a hazai vállalkozások száma a szektorban - írta közleményében az Opten céginformációs szolgáltató.

A feldolgozóipar sok területén nehéz versenyezni az olcsó és tömeges ázsiai importtal, a játékgyártásra ez különösen igaz. Azoknak a cégeknek van esélye a hosszú távú fennmaradásra, amelyek a drága munkaerő mellett is tudnak kimagasló minőségű, eredeti, prémium termékeket gyártani. A technológiai hatékonyság is nyerő tényező lehet, de ez már sokkal nehezebb pálya, hiszen ez a fajta termelékenység csak igazán nagy volumen mellett lesz kifizetődő - írták.

Nőtt a létszám és a bevétel

Az unikumokkal rendelkező gyártók azonban értek el szép sikereket is az elmúlt években. Jelenleg 57 milliárd forint a játékgyártók éves összesített árbevétele, ami 67 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.

Az alkalmazotti létszám is növekedett az elmúlt években, mintegy 4000 fő dolgozik jelenleg az ágazatban. A növekvő bérek melletti növekvő létszám szintén azt jelzi, hogy az eredeti, magas humánerőforrás szükségletű prémium játékoknak fontos szerepe van Magyarországon.

Regionális elhelyezkedést nézve az ágazati cégek 58 százaléka Budapestre vagy Pest megyére van bejegyezve. Ezzel az értékkel a szektor nem nevezhető különösebben főváros központúnak és vidéki jellegűnek sem, hiszen a teljes hazai cégbázist vizsgálva is hasonló a közép-magyarországi cégek aránya.

A nagy cégek felénél van külföldi tulaj is

Az ágazatban a cégek döntő többsége tisztán magyar tulajdonú, a vállalkozások 10 százalékában van jelenleg külföldi befolyás. Az egymilliárdos árbevételű játékgyártó cégek körében ugyanakkor már 50 százalékos a külföldi érdekeltséggel rendelkezők aránya. A játékiparban is igaz tehát az az általános szabály, hogy a komolyabb forgalommal rendelkező cégeknél általában már megtalálhatók külföldi befektetők is.