Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) - felügyelési ütemterve részeként, a 2016. december 31-től 2018. május 11-ig terjedő időszakot áttekintve - célvizsgálatot végzett a CIB Bank Zrt.-nél az adatszolgáltatási előírások betartásának, és a szolgáltatott adatok megfelelőségének, analitikus alátámasztottságának ellenőrzésére - adta hírül a jegybank.

A jegybank eljárása során több - elsősorban az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintő - adatszolgáltatási problémát is azonosított a banknál. Emellett a szavatolótőke, valamint a kockázati tőkekövetelmény számítása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

A megfelelő adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maga a hitelintézet is valós képet kapjon a működési kockázatokról, s proaktívan kezelhesse az esetleges felépülő kockázatokat. A jegybank ezért a továbbiakban is kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatási előírásokat megszegő valamennyi piaci szereplővel szemben.

Az MNB utóvizsgálatot is végzett a CIB Banknál, illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél, a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél. Az utóvizsgálat a 2016. december 27. és a 2018. április 16. közötti időszakot tekintette át, s elsődlegesen a korábbi átfogó vizsgálat során tett felügyeleti megállapítások végrehajtását ellenőrizte.

Az MNB megállapította, hogy a CIB Bank az informatikai biztonsági és vállalatirányítási tevékenysége során a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem teljesítette maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Emellett több, a korábbi vizsgálattól független hiányosságot is azonosítottak a banki működésben. A hitelkockázat-kezelése körében így nem volt megfelelő egyes esetekben a bank tőkeszámítási, ügyfélminősítési és ügyfél-nyilvántartási gyakorlata sem.

A célvizsgálat és az utóvizsgálat megállapításai alapján a jegybank ma publikált két határozatában kötelezte a CIB Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, s erről - a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be. Az MNB az adatszolgáltatási célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt 48 millió, a felügyeleti utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt 11,6 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A CIB Lízing, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Faktor Zrt. és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. utóvizsgálatát a jegybank (bírság)intézkedés nélkül zárta le.

Fotó forrása: Napi.hu