Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB ugyanis végre engedélyt adott arra, hogy a Horizont magánnyugdíjpénztár saját járadékszolgáltatási tevékenységet folytasson. A kassza pedig már közzétette ezzel kapcsolatos szolgáltatási szabályzatát is, amely szerint már akár szeptemberben elindulhat a járadékszolgáltatás - írta a portál.

Régóta ismert, hogy a magánnyugdíjpénztára számára az az egyszerűbb út, ha a járadékfizetési szolgáltatást megvásárolják valamelyik biztosítótól. Sokáig ez volt a kasszák terve, ám a hazai biztosítási piacon eddig ilyen termék nem volt elérhető.

A Horizontnál ahhoz, hogy fizethessenek annak a néhány tagnak, aki jogosult a járadékra, több mint 160 millió forintos járadékszolgáltatási biztonsági tartalékot kellett képezni a működési tartalék rovására. Ez a kötelezettség öt éven belül 300 millió forint fölé nő a pénztárnál.

A Horizont a számlaértesítő útján minden évben tájékoztatja azokat a tagokat a részükre nyugdíjba vonulásukkor várhatóan folyósítandó járadék nagyságáról, akiknek a tagsága 15 évnél régebben keletkezett, és 15 éven belül elérik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

A többi magánnyugdíjpénztár mellett kitartók között kisebb vita bontakozott ki arról, hogy az érintetteknek szabad-e ilyen körülmények között átlépniük a Horizontba - rontva saját régebbi pénztáruk helyzeté - írta az Azénpénzem.hu.

Az MNB adatai szerint az idei második negyedév végére már kevesebb mint 57,4 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztárakban. Egy év alatt ezernél is többen léphettek vissza az állami rendszerbe. Ebben az időszakban összesen 2,86 milliárd forintot utaltak vissza a kasszák a társadalombiztosításba. A pénztárak ezzel együtt 20,5 milliárd forinttal nagyobb (összesen közel 244 milliárdos) vagyont kezelnek, ami az elért hozamoknak köszönhető.