Szavai szerint a belga pénzügyi csoport nem hagyja el Magyarországot a rossz profitkilátások és a hatóságok felől érezhető konszolidációs nyomás ellenére sem. Teljes mértékben kizárhatjuk - válaszolt a bankvezér a magyar piaci esetleges elhagyására vonatkozó kérdésre. Hiszünk Magyarországban, amely fontos része a stratégiánknak, és ahol világos növekedési stratégiával rendelkezünk. Fontos szereplők akarunk lenni és leszünk is a magyar gazdaság finanszírozásában - tette hozzá Scheerlinck.

A szakember szerint valószínűleg nem lesz jelentős konszolidáció a magyar bankszektorban egészen addig, amíg a szereplők nem látják világosan a profitabilitáshoz való visszatérést. Jelenleg nő a különbség Magyarország és a régiós társak között. A K&H vezére szerint nehezen válhat nyereségessé idén a bankszektor, de reméli, hogy a szektor egyes részeinek ez sikerül. Úgy látja, hogy a különadók, a pénzügyi tranzakciós illeték és más banki terhek tovább nem viselhetőek el a bankszektor egésze számára. Az adóztatás szintjét a gazdasági kilábalással csökkenteni kellene.

A 3 százalékos alapkamat és a 12 milliárd dollárnak megfelelő összegű növekedési hitelprogram Scheerlinck szerint a vállalati hitelezést beindító katalizátor lehet. A háztartások azonban továbbra is óvatosak, miközben eladósodottsági szintjük nemzetközi összehasonlításban nem magas. A várható devizahiteles csomaggal kapcsolatban a K&H vezetője úgy vélte: a meglévő árfolyamgát rendszere jelenti a helyes irányt, a parlament döntése ennek kibővítéséről jó lépés volt. E rendszer továbbdolgozása megoldást jelenthet.