Az első Orbán-kormány idején, 2001-ben 766 millió forint állami támogatással készült Bánk bán operafilmet is rendező, jelenleg a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatójaként dolgozó Káel Csabát nevezi ki a kormány szeptembertől filmügyi kormánybiztosnak - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a pénteki kormányinfón.

Történelmi film is lesz, meg nemzeti filmintézet

Gulyás azt is mondta az MTI tudósítása szerint, "Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is, és megfelelő válaszokat adjon azokra a kritikákra, amelyek például a történelmi filmek készítésének hiányával kapcsolatban merültek fel".

Péntek este megjelent a Magyar Közlönyben Káel Csaba kinevezéséről szóló kormányhatározat, ebből kiderül, hogy 2019. szeptember 1-jétől 2021. augusztus 31-ig töltheti be a posztját.

Feladata lesz egyebek mellett

  • előkészíteni a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztése érdekében a Nemzeti Film Intézet létrehozását,
  • összehangolni a mozgóképszakma szervezeteinek a működését, különös tekintettel a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.-re és a Film kollégiumokra,
  • kidolgozni az állami tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hasznosításának koncepcióját, és felügyelni annak megvalósítását.

A kormánybiztos feladatköre ellátásáért államtitkári díjazásra és juttatásokra jogosult (bruttó bére 1,3 millió forint lehet).

Káel felettese a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal lesz. A kormánybiztos tevékenységét a Miniszterelnöki Kabinetiroda keretében működő háromfős titkárság segíti.

Vajna nem akart rossz történelmi filmeket

Az év elején elhunyt Andy Vajna, korábbi filmiparért felelős kormánybiztos többször nyilatkozott arról, hogy hiányoznak az új magyar történelmi filmek. Ő a Saul fia, a Szabadság, szerelem vagy a Kincsem című filmeket is történelmi témájú alkotásoknak tartotta. Próbálkoztak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre - nyilatkozta Vajna 2017-ben a Kossuth Rádiónak.L. Simon László fideszes kultúrpolitikus 2018 nyárán Tusványoson beszélt arról, hogy szerinte annak ellenére, az állam milliárdokkal támogatja a filmipart, mostanában "egy olyan film sem jött ki, mint a Hídember az első Orbán-kormány idején. Lehet kritizálni, de az legalább volt! Egyetlen történelmi tárgyú film sem készült. Nem lehetne Hunyadi Jánosról vagy a Toldiról filmet készíteni?" - tette fel a kérdést L. Simon a 444.hu tudósítása szerint.2018 szeptemberében jelentette be a Filmalap, hogy Hunyadi Jánosról, azaz Nándorfehérvár hőseiről mégis készül történelmi film. Az utolsó bástya című filmtervnek 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavaztak meg. A rendezőnek felkért Szász János azonban - Vajna halálát és a kormánylapok filmtervet ért támadásai után - 2019 márciusában távozott a produkcióból. Szász Indexnek küldött közleményében azt írta, hogy "leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki közöttem és Ferenczy Gábor producer között. Mivel egy többmilliárdos mozit (persze bármilyen költségvetésűt) csak bizalommal, közös gondolkodással, közös álommal és szoros együttműködéssel lehet elkészíteni, számomra lehetetlen tovább vinni felelősséggel közös filmtervünket." Szász bejelentése előtti napon tett látogatást Bajkai István fideszes képviselő, az Orbán család egykori ügyvédje Ferenczy Gábor producernél és cégénél, és Facebook-bejegyzése szerint "megtekintette a Hunyadi film előkészületeit", valamint megvitatták "a mai magyar film, illetve a filmes szakma helyzetét" is.