Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai bejelentés szerint a Magyar Posta Zrt. november 15-től csak a szerződéssel nem rendelkező üzleti partnereinél limitálta két csomagtermék (MPL Üzleti csomag és MPL Netcsomag) esetében a feladási mennyiséget, magánszemélyeknél nem, így ez a változtatás az egyetemes postai szolgáltatást (MPL Postacsomag, Belföldi EMS Gyorsposta) nem érinti.

Azaz ha valaki a családjának akar feladni küldeményt, akár többet is, azt továbbra is változatlan feltételek mellett, a megszokott módon tudja megtenni az egyetemes postai szolgáltatás keretében - írta honlapján a cég.

A friss magyarázat szerint a rendelkezés a vállalkozásoknak csupán egy szűk körét érinti: azokat, akik sok csomagot adnak fel, de nem szerződnek egyetlen futárszolgálattal sem, vagy a jelenlegi szállító partnerük nem vállalja a többletküldeményük elvitelét. Egyetemes postacsomagként továbbra is feladhatnak ötnél többet naponta ezek a cégek, ugyanakkor felhívja a figyelmet a Posta, hogy  az egyetemes postai csomagra 2-3 napos kézbesítési időt vállal.

Az egyetemes szolgáltatás részeként biztosított egyszerű postacsomagot tehát továbbra is fel lehet adni korlátozás nélkül.

A változtatás magánszemélyeket nem érinti: egyrészt mert - a Posta szerint - magánszemély egyszerre sok csomagot általában nem ad fel, másrészt pedig ha mégis szeretne, akkor azt sima postai csomagként minden további nélkül megteheti.

A Posta honlapján november 7-i dátummal közzétett információ alapján november 15-től visszavonásig a zökkenőmentes küldeménykezelés érdekében a Magyar Posta csomagfeladási limitet vezet be. Az intézkedés kizárólag a nem szerződéses ügyfeleket érinti, akik naponta legfeljebb 5 darab MPL Üzleti csomagot és 5 darab MPL Netcsomagot adhatnak fel.

Az intézkedésre azért van szükség, hogy a Magyar Posta az év végi élénk küldeményforgalomban is az eddig megszokott, magas színvonalú szolgáltatást tudja nyújtani ügyfeleinek - tartalmazza a közlemény.

A csütörtök este ismertté vált bejelentés komoly visszhangot váltott ki, mivel a Magyar Posta október 24-én még azt közölte, hogy a "Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra".

Az akkori bejelentés szerint a Posta erre a kiemelt időszakra megnövelt logisztikai kapacitással, létszámbővítéssel, szükség esetén rendkívüli kézbesítési napok bevezetésével, 12 nagyvárosban ünnepi csomagponti kézbesítéssel, a 10 legnagyobb forgalmú csomagautomatánál rekeszbővítéssel készül. A cégnek 3000 fix csomagátvételi pontja és 50 csomagautomatája van.