Az élelmiszerellenőrzések során találkozni lehetett olyan esetekkel, amikor a vétségen kapott vállalkozó, vagy éppen az alkalmazottja nem sok együttműködési készséget mutatott a hatósági ellenőrökkel - magyarázza a kereskedelmi szakportál.

Az élelmiszer-rendész a külön jogszabályban meghatározott alkalmassági feltételeknek megfelelő személy lehet, aki például nem büntetett előéletű. Az élelmiszer-rendészeknek névjegyzéke is lesz, a rendőrség évente ellenőrzi majd, megfelelnek-e a feltételeknek.

Az élelmiszer-rendész számára a rendőrség szolgálati igazolványt és szolgálati jelvényt állíthat majd ki. Esetükben alkalmazni kell a rendészeti törvény egyes előírásait is. A törvényjavaslat rögzíti természetesen, hogy a rendészeti feladatokat ellátó személy intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Az arányosság kérdése ugyanakkor vitaforrás lehet, erre azért vannak tapasztalatok más területeken.

A rendészeti jog igyekszik megoldást kínálni arra, hogy vajon végső esetben a gumibot, vagy a gázspray a hatékonyabb eszköz a renitens élelmiszeressel szembeni fellépésben: több lehetséges és alkalmas intézkedés, valamint kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedéssel érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel, vagy károkozással jár. Előtte persze figyelmeztetni is kell. Az esetleg megsérülő árufeltöltőnek, eladónak, raktári munkásnak, vagy a gyártást végző részére segítséget is kell nyújtani.

A Nébih nyilvántartása kiterjed a tevékenységre is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelenleg nyilvántart minden élelmiszervállalkozást (ez lehet termelő, feldolgozó, vendéglátós, vagy éppen kereskedő is). Jelenleg minden nyilvántartott élelmiszer vállalkozás kap egy azonosítót és üzletelni - élelmiszert venni, vagy eladni - a vállalkozásoknak csak velük megengedett. Ez a nyilvántartás, ami bárki számára ma is elérhető a Nébih honlapján, kiegészül az élelmiszer vállalkozások tevékenységi körének és telephelyeinek listájával. Ez a feketézés elleni fellépést és a nyomonkövetés segítését célozza.

A Blokkk.com szerint feltehetően a gyorsabb hatósági fellépés segítése a célja annak, hogy a jövőben az országos főállatorvos állatjárvány kitörése, vagy annak gyanúja esetén Országos Járványvédelmi Központot és Helyi Járványvédelmi Központot állítson fel. Így a szükséges feladatok végrehajtásáért felelős válságstáb felállításáról az országos főállatorvos rendelkezhet.

Már ma is létezik az Élelmiszer Biztonsági Centrum (ÉBC), a Nébih kötelékében. A törvényjavaslat pontosítja az ÉBC egyes feladatait. Az ÉBC helyszíni ellenőrzésre feljogosított munkatársa ugyanolyan jogosítványokat kap majd, mint az élelmiszerlánc felügyeleti szervének ellenőrzést végző kormánytisztviselője.

Egységes szabályok lesznek a hagyományos boltok és az internetes áruházak próbavásárlására, a mintavételre az élelmiszerek körében. Jelenleg az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a helyszíni ellenőrzés során jogosult ugyan térítésmentesen mintát venni, de az internetes próbavásárláskor az ellenőrzést követően visszaadják a terméket a forgalmazónak. A jövőben azonban ez már nem így lesz, a hatóság valamennyi élelmiszer-vállalkozótól térítésmentesen vehet majd mintát.