A Vértesi Erőmű (VÉ) 200 fős csoportos létszám-leépítési szándékot jelentett be a munkaügyi központnál - erősítette meg az MTI értesülését Mamusits Péter, a társaság szóvivője. A végleges adatokról és a leépítés ütemezéséről az erőmű december közepén tartott közgyűlése után adnak tájékoztatást.

A Vértesi Erőmű (VÉ) Zrt. ellen október közepén újabb, több mint 6 milliárd forint értékű kifizetést ítélt meg a választott bíróság, a korábbi menedzsment által a System Consulting (SC) Zrt.-vel 2008-ban kötött, majd még abban az évben visszamondott áramszállítási megállapodás miatt. Eddig két ítélet ismerte el jogosnak igényeiket, a CEZ Magyarország Kft.-nek 1,9 milliárd forintot fizetett ki az erőmű, a második, közel 2 milliárd forintról szóló ítélet után a VÉ csődvédelembe menekült.

Úgy tudjuk, jelenleg is még mintegy 3-4 milliárdos követelést érintő bírósági eljárás folyik a vállalat ellen. Az csődvédelem 90 napjának leteltével a hitelezők elfogadták az újabb 90 napos meghosszabbításról szóló javaslatot. A legutóbbi hatmilliárd forint feletti követelést a szerb tulajdonosi hátterű EFT Budapest Zrt. felé kell kiegyenlítenie az erőműnek.

A Vértesi Erőműnek (VÉ) csak átmeneti ideig van létjogosultsága: megawattonként 70 euróért termel áramot, a villamos energia világpiaci ára azonban 50 euró alatt van - mondta a Napi Gazdaságnak korábban Bencsik János energia- és klímaügyi államtitkár, hozzátéve: az állam azonban nem ejtheti egzisztenciális vákuumba a dolgozókat, legalább kétéves átmeneti időszakot kell biztosítani számukra.

A VÉ Bokoddal és Oroszlánnyal kötött hőszolgáltatási szerződése hároméves felmondási idővel bontható fel, így az önkormányzatoknak és az MVM-nek ennyi idejük lesz az új hőkapacitások megteremtésére. Az Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó VÉ csődegyezségével kapcsolatban Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója a Magyar Nemzetben korábban úgy nyilatkozott, a menedzsment kedvező csődegyezséget javasol. Az erről szóló elképzelést várhatóan december elején ismerhetik meg az erőműtársaság hitelezői.