Igaz lehet mindkét fél állítása, amely szerint közvetve vagy közvetlenül megvásárolták a TV2 kereskedelmi csatornát, illetve a cégcsoportot. A korábbi német tulajdonos, a tévét eladói hitellel a menedzsereknek értékesítő ProSiebenSat1 pénteki szűk szavú reakciója arra utalhat, hogy az új vevő, Andrew G. Vajna cége kifizethette a tévé tartozásait, azaz a teljes vételárat.

A sajtó megkeresésére ProSiebenSat1annyit közölt, hogy "mivel ez egy harmadik fél ügylete, nem kommentálják a hírt". A Népszabadság kérdésére azt válaszolta a német médiavállalat, hogy vegyék figyelembe a TV2 csütörtök esti közleményét.

E szerint Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. "per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján" szerzi meg a csatornát működtető TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting nevű cég üzletrészeinek tulajdonjogát, amelyek papíron, közvetve vagy közvetlenül a két cégvezető, Simon Zsolt és Yvonne Dederick érdekeltségei. Ők 2013 decemberében úgynevezett eladói hitellel vették meg a német médiavállalattól a tévét, amit a későbbi bevételekből kellett volna törleszteniük. A kölcsönnel és tartozásokkal együtt a vételár - amit Vajna fizethet -a Figyelő becslése szerint mintegy 20 milliárd forint lehet.

Ezt erősíti a hvg.hu által közölt pletyka, amely szerint Andy Vajna közvetlenül a németekhez fordult, és megvásárolta az eladói kölcsönt. Erre utalt a vásárlás csütörtöki bejelentésekor Vajna is: azt mondta, a németekkel is megegyezett.

Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa csütörtökön este jelentette be, hogy cége, a Megapolis Media Zrt. kedden megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ez az a társaság, amelynek a cégbírósági adatok szerint a tulajdonában van a tévécsatornát működtető TV2 Média Csoport Kft., azaz közvetve megszerezték a tévét.

Az Origo korábbi értesülése szerint a Megapolis Media Zrt. 2014-ben szerezhetett egymillió euróért opciós jogot a TV2 megvásárlására. Fonyó Károly az Indexnek pénteken megerősítette, hogy a kedden lebonyolított ügylet során az eladó szerepét a Dederick és Simon cége töltötte be. Az eladáshoz azonban nem kellett a hozzájárulásuk, sőt jelenlétük sem, mert egy régebben, 2014 elején létrehozott szerződéses konstrukció ezt lehetővé tette. Így történhetett meg, hogy Dederick és Simon kétszer is eladhatta (Vajnának és Fonyónak) a kereskedelmi csatornát, amelynek a papírforma szerint 2013 decembere óta voltak tulajdonosai.

Természetesen sok pénzbe került nekünk, hogy megszerezzük a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét - mondta az Indexnek Fonyó Károly.

Így elképzelhető, hogy Fonyóék megszerezték a TV2 Media Group Holdings Kft.-t, amely tulajdonosa a tévécsatornát működtető TV2 Média Csoport Kft.-nek - de lehet, hogy már nem a németeknek van zálogjoga a cégek üzletrészein, hanem Vajnának.