A konstrukciók vonzerejét elsősorban az állami támogatás adja, ami a befizetések után 30 százalék, évente maximum 72 ezer forint. Azaz havi 20 ezer forintos megtakarításnál jár a maximális ingyen pénz.

A magyar piacon működő 4 lakás-takarékpénztárnál elérhető konstrukciók jellemzően 4-10 éves megtakarítási időszakot írnak elő és ezeknél pedig az éves kamat 5-12 százalék. A 4 éveseknél két számjegyű, a 10 éveseknél alacsonyabb. Fontos, hogy az állami támogatással lesz ilyen magas a kamat, anélkül negatív tartományba süllyed.

Mennyi van betétben?

Azzal együtt, hogy csak lakáscélra lehet felhasználni a megtakarítást, az akár két számjegyű kamat meglehetősen jó érték egy alacsony kockázatú befektetés esetében. Hogy pontosan mennyire népszerű, arról a Buksza, a Napi.hu szerkesztőségi blogja a Magyar Nemzeti Banktól kért adatokat. A jegybank közölte, hogy a legfrissebb - tavaly szeptemberi - adatok szerint a lakás-takarékpénztárak közel 1,1 millió darab lakáscélú betéttel rendelkeznek, ez lényegében megegyezik a 2016 és 2015 végi adattal.

A teljes betétállomány azonban nőtt, 2017 szeptemberében 710 milliárd forintot tett ki, ami 2016 végéhez képest 6 százalékos többletnek felel meg, 2015 végéhez viszonyítva pedig 14 százalékos az emelkedés.

A lakás-takarékpénztári konstrukció lehetővé teszi, hogy a megtakarítási időszak után lakáshitelt vegyenek fel az érintettek. A múlt év első háromnegyed évében a 4 magyarországi pénztár összesen 87 milliárd forint hitelt folyósított az igénylőknek.