Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egykori milliárdos, az Alexandra könyves hálózatot létrehozó Matyi Dezső ismét nyilvánosan beszélt arról, hogy hogyan jutott újra, immár másodszor (a Pécsi Direkt Kft. bedőlése után) fizetésképtelen helyzetbe új könyves vállalkozása, a nagykereskedő Könyvbazár Kft. A könyvkiadóknak mintegy hárommilliárd forinttal tartozik a Könyvbazár, mert neki sem fizet a boltokban a könyveket eladó, kiskereskedő Rainbow Kft. A két társaság között elszámolási vita alakult ki.

Matyi a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este elmondta - a múlt héten a TV2-nek nyilatkozott -, hogy 2013 nyarán, amikor a Pécsi Direkt Kft.-nek likviditási gondjai voltak, megbízást adott egy gazdasági csoportnak az adósságok rendezésére. (A ma már felszámolási eljárás alatt lévő Pécsi Direkt volt Matyi korábbi, központi vállalkozása, amely kiskereskedelemmel, nagykereskedelemmel és könyvkiadással egyaránt foglalkozott.) "Ők segítséget ajánlottak, amit elfogadtam, gazdasági reorganizációt ígértek" - nyilatkozta a vállalkozó. Abban, hogy a likviditási problémák kialakultak a Pécsi Direktnél, Matyi szerint benne volt a pénzügyi válság is, "irtózatos" hiteleik voltak, s nehezen ment a megegyezés a bankokkal, ami feltétele lett volna a további működésnek. (A mérlege szerint a társaság hitelezője volt az OTP, az UniCredit, az Erste és a Commerzbank, együttesen közel ötmilliárdos kötelezettségállománnyal.)

A Pécsi Direkt 2015 márciusában felszámolás alá került. Két éve a kiadók mentették meg az Alexandra bolthálózatot a bedőléstől azzal, hogy nem vonták vissza könyvkészleteiket és megállapodtak Matyi Dezsővel abban, hogy új cége, a Könyvbazár átvállalja a Pécsi Direktnél lévő tartozásokat, s azokat három év alatt kifizeti kamatmentesen. A könyvnagykereskedelmet 2013 novemberétől a Könyvbazárba, a boltok üzemeltetését a Rainbow Kft.-be szervezték (külön cégbe került a szállítás és a könyvkiadás is).

Matyi szerint átverték

Matyi most azt nyilatkozta, hogy őt átverték; azok veszik át a cégét, akik válságmenedzselésre kaptak megbízást. Ismét megnevezte Stotz Gyula adószakértőt, akire 2013-ban rábízta az adósságrendezést, valamint Pokó Diána ügyvédet, aki "az elmúlt három évben gyakorlatilag a cégcsoport pénzügyi letétkezelője volt, aki nem tudott vagy nem akart elszámolni a rábízott cégek letéti számláin lévő pénzekkel. Ez ügyben is megtettük a feljelentéseket" - mondta Matyi a Hír TV-ben. Pokó 2016 májusában alapított céget Somogyi Ferenc felszámoló és válságmenedzserrel, vállalkozásuk, a PD Consulting Kft. végezte el tavaly a nagykereskedő Könyvbazár és a kiskereskedő Rainbow átvilágítását.

Matyi szerint hazugság, hogy ő a Rainbow bevételeiből adott volna kölcsön az érdekeltségébe tartozó más vállalkozásoknak. Somogyi Ferenc nyilatkozta azt korábban, hogy a Rainbow átvilágításakor "átláthatatlan pénzügyi működést" tártak fel. A Rainbow-hoz a boltokban befolyó bevétel egy része a Matyi-érdekcsoport más cégeihez került, míg a könyveket nagykereskedőként szállító Könyvbazár felé alig volt kifizetés. A szabálytalanságok miatt több büntető feljelentést is tettek.

A Rainbow Kft. 50 százalékos tulajdonosa tavaly szeptember óta a Wolf-CRS Kft., amely a menedzsment jogokkal is rendelkezik, míg a fennmaradó 50 százalékon Matyihoz köthető személyek osztoznak. A Wolf-CRS azért szerzett tulajdonrészt a Rainbow-ban, mert korábban - Somogyi szerint - "mentőövet nyújtott" a Könyvbazárnak, a dolgozók munkahelyének megőrzése és a működőképesség fenntartásához szükséges kifizetésekhez a Pécsi Direkt felszámolása előtt a céghez átkerült könyvkészlet biztosításával. A Matyi vezette Könyvbazár azonban időközben több mint egymilliárd forintos tartozást halmozott fel a Wolf-CRS-sel szemben. Ezt követően szerzett a Wolf-CRS 50 százalékos tulajdonrészt a Rainbow-ban - mondta Somogyi az MTI-nek.

A Rainbow ügyvezetője és a válságmenedzser befektetőt keres az 56 Alexandra bolt üzemeltetésének átvételére, erre vonatkozóan tárgyalásokat kezdtek a Central cégcsoporttal.

Matyi szerint ellopják a cégét - az alvilág

Matyi szerint mindez lopás. "Képzelje el ön, hogy valaki kap egy megbízást állítólagosan arra, hogy vizsgáljon és reorganizáljon egy céget, és ők önhatalmúlag, a megbízó érdekeivel ellentétben átveszik a céget (a Rainbow-t - a szerk.), feljelentéseket tesznek, és lenyúlják a bevételt. Mert itt gyakorlatilag a karácsonyi bevétel jelentős részének lenyúlása történt, a maguk érdekkörébe, a PD Consulting több száz millió forinttal részesedett. Itt tényleg azt kell, hogy mondjam, hogy az alvilággal állunk szemben. És ezt vállalom a kamerák előtt is" - mondta Matyi Dezső a Hír TV-ben.

Korábbi nyilatkozatával ellentétben most azt nyilatkozta az üzletember, hogy nincs vége az Alexandrának, " amíg én leszek, Alexandra lesz".