A szabályok szerint munkaszüneti napon a boltok nem nyithatnak ki. Vannak kivételek, így a benzinkút, a területén elhelyezett shopjaival, virágbolt, édességbolt, pályaudvarok boltjai, és azok a kis üzletek, ahol a vállalkozó maga, vagy segítő családtagja áll a pult mögött.

Van lehetőség arra is, hogy az ünnephez kapcsolódó alkalmi vásárokon megjelenjenek a boltos árusok, akár alkalmazottal a standjuk mögött.

A szabályok célja, hogy munkaszüneti napokon a boltokban az alkalmazottaknak ne kelljen munkába állniuk. A vállalkozó persze dolgozhat, amennyit akar. A szabályokban meghatározott kivételek viszont úgy kivételek, hogy ott munkaszüneti napokon is dolgozhat az alkalmazott.

A zárvatartási tilalom kivételei arra irányulnak, hogy azért az ünnepekhez kapcsolódó boltok - virágbolt, édességbolt - nyitva legyenek, ha pedig valaki utazni akar, azért tudjon például legalább tankolni. A dohánybolt sem kivétel, egyes híradások félreérthetően jelezték, csak akkor, ha a vállalkozó dolgozik benne, alkalmazott ott sem állhat a pult mögött - olvasható az oldalon.

Arról nincs statisztika, hogy hány bolt dönt úgy, hogy kinyit, de elvileg 20 288-nak van erre lehetősége.

Ebből 2 044 benzinkút, 4 390 élelmiszer üzlet, 5 620 virágbolt, 624 pedig édességbolt. Ezen kívül 7 610 olyan bolt van, amelyet önálló vállalkozók üzemeltetnek.