Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bolti eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok létszáma 2018 eddig eltelt hónapjaiban egy kisebb, januárt követő hullámvölgyet leszámítva nem változott, a legutóbbi méréskor 144 ezer fő körül mozgott - olvasható a portálon. Az előző évhez képest sem látni érdemi elmozdulást, amikor 140 ezer fős eladó létszámot rögzített a statisztika (és 2018-ban új módszertan szerint dolgozik, ami nehezíti az összehasonlítást).

Az eladók bére emelkedett persze, hiszen 2018-ban tovább tolták felfelé a minimálbért és nem enyhült a munkaerőhiány. A korábbi 190 ezer forint körüli havi bruttó átlagkereset áprilisban 217 ezer forint volt a bolti dolgozók körében, ami 27 ezer forinttal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A lényegében megmerevedett létszám és az egy évvel korábbinál 14 százalékkal nagyobb kereset végül azt jelzi, hogy a boltosok éppen csak tartani tudják az eddigi létszámot, megemelni már nem. Pedig több munkáskézre lenne szükség a boltokban, amit az is mutat, hogy a kereskedelem egészében a KSH szerint nagyságrendjét nézve 2018 elején nem változott lényegesen a betöltetlen álláshelyek száma.

Eladókeringő

A blokkk.com szerint 2018-ban, hasonlóképpen a korábbi évekhez, év közben is kellett bért emelni. A nagy láncok ugyan meghirdették az év eleji szokásos nagy emelést, de azon belül is van némi mozgáslehetőség, nagyobb csáberőt mutatni a frissen jelentkezőknek a béralkuban. Az átlagot nézve a legkisebb boltosoknak is rá kellett tenni egy lapáttal év közben, néhány ezer forint erejéig, hiszen legalább meg kell próbálniuk megtartani az eladókat.

Nagyításért kattintson a képre!

A kiélezett munkaerőpiaci helyzetet mutatja, hogy a legnagyobb üzletláncok meghirdetett álláshelyeinek száma gyakorlatilag semmit sem változott az elmúlt időszakban, akik a legnagyobb béreket kínálják egyébként. A munkaerő közvetítők körében is hasonló a kép, van ahol éppen nagyobb számban keresnek bolti dolgozókat, mint korábban.

Feltehetően a nyarat azzal ússzák meg a kereskedők nagyobb baj nélkül, hogy diákmunkások érkeznek.

Fotó: Marton Szilvia/Napihu