Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Raiffeisen International AG igazgatósága ma délután dönt arról, hogy eladja-e magyar leánybankját - az egyik ajánlatot a Széchenyi Kereskedelmi Bank tette. A Napi.hu értesülései szerint a részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt, vagyis az osztrákok "fájdalommentesen" tudnak kilépni az egyre kaotikusabb magyar bankrendszerből.

Kérdés, hogy ezek után mi kerülne a Széchenyihez és mi lenne a Raiffeisen-örökség terhes elemeinek sorsa. Az Indexnek nyilatkozó banki szakértők úgy vélték, elképesztően versenytorzító volna, ha az egészen aprócska Széchenyi Bank kimazsolázná a Raiffeisen nyereséges darabjait, és még a bankadót is megúszná. A Napi Gazdaság arról számolt be, hogy a bankadó megfizetése alól azonban csak úgy mentesülhet a Széchenyi Bank, ha nem a Raiffeisen egészét, csak annak egyes üzletágait, illetve állományait vásárolja meg, hiszen a bankadó alapja a 2009 végi korrigált mérlegfőösszeg.

Folyamatban lévő ügy

A Raiffeisen szóvivője ma reggel még nem kívánt részletekbe menően nyilatkozni az adásvételről, csupán azt mondta: "A bank kapott ajánlatot az ukrán érdekeltségére, és a magyar érdekeltségére is, ezeket tanulmányozzuk, többet azonban nem mondhatok". Amennyiben az osztrákok az ajánlat elfogadása mellett döntenek, akkor a szerdai kormányülés szentesítheti az ügyletet. A két bank összeolvadása azonban így is hónapokat vehet igénybe és szükség van a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére is.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik. Töröcskei  - aki az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója is és a Napi.hu kiadásában megjelenő 100 Leggazdagabb magyar kiadványban 14,6 milliárdos vagyonával a 37. helyen állt tavaly - a Magyar Nemzet hétfői számában úgy nyilatkozott: miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

Ebihal a nagyhalat

A Raiffeisen eszközállománya 111-szerese a Széchenyiének (2119,6 milliárd forint vs. 19,6 milliárd), míg a betétek terén 93-szoros a különbség (1315,1 milliárd vs. 14,6 milliárd). A Széchenyi saját tőkéje nem csak hogy a Raiffeisen ötvennyolcada, hanem harmincszor kevesebb, mint amekkora veszteséget az osztrák pénzintézet magyar leánybankja elszenvedett 2012-ben. A Raiffeisen csak bankadóból többet fizetett tavalyelőtt (7 milliárd forintot), mint a Széchenyi tőkéje.

A bankok 2012-es adatai
Raiffeisen Bank Széchenyi Bank
Eszközállomány2 119 58719 628
Betétállomány1 315 13614 602
Saját tőke110 2691 913
Nettó eredmény-60 935-1 211
Forrás: MNB, Index.hu

Volt már példa hasonlóra

Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője az Indexnek azt mondta, hogy a Raiffeisen nyereségesebb részeiből össze is lehetne rakni egy egészen életképes bankot is, de sok múlik azon, hogy milyen üzlet jönne létre. A Raiffeisen privátbanki részlege kifejezetten erős, a vállalati és a lakossági hitelezési üzletágánál viszont 28 százalék a nem teljesítő hitelek aránya, és az ingatlan projektfinaszírozás is hatalmas veszteségeket okoz. Adott esetben a kis magyar bank csak azokat az elemeket mazsolázhatná ki a Raiffeisen portfóliójából, amelyekre alapozva jövedelmezően működhetne tovább, vagy esetleg abban állapodhatna meg az osztrákokkal, hogy a rossz devizahiteleken keletkező veszteségben osztoznának. Gyurcsik szerint ez utóbbira volt már példa a régióban: amikor a lengyel PKO megvette a svéd Nordea lengyel leánycégét, akkor megállapodtak abban, hogy felezik a veszteségeket.