Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Piaci pletykák szerint a francia hátterű (Bresson Holding S.A.S.) magyar BricoStore-csoport (három cég tartozik ide, a BricoStore Hungária Barkácsáruház Kereskedelmi Kft., a BricoStore Hungária Beszerzési Kft. és a BricoStore Hungária Ingatlan Kft.) hétfői vezetői megbeszélésén a lánc 2013. januári kivonulásáról beszéltek. A Brico Magyarországon 1998-ban jelent meg, azóta 9 áruházat épített. A piacon nem számított nagy hálózatnak, ám jelenléte hatással van a három vezető barkácsláncra (Praktiker, OBI, BauMax). A magyar leányvállalat lapunk megkeresésére nem nyilatkozott. A sajtóinformációk szerint bezárják mind a 9 áruházat, a leépítés több mint ezer dolgozót érint. Jelenleg a részletek kidolgozása zajlik, azaz az elbocsátások ütemezésének, a felmondások, végkielégítések megtervezése.

A magyar fogyasztás csökkenés a barkácspiacot viselte meg leginkább, a korábban legdinamikusabban fejlődő piac, 3 éve szó szerint vegetál, így nem lenne meglepő, ha a kiskereskedelem ezen szegmense is karcsúsodna - már ami a szereplők számát illeti. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Praktikert is hírbe hozták már piaci kivonulással.

Tovább terjeszkedik a CBA

Negyvennyolc üzletet mazsolázott ki a CBA kiskereskedelmi lánc a szintén francia érdekeltségű Match-Profi hálózatból, ezeknek a nagyobbik részét már a héten átveszi, a többit menet közben - jelentette be a magyar élelmiszer lánc az MTI-n keresztül. Az üzletek száma töredéke a Match-Profi láncnak, a francia Delhaize-csoport itthon megmaradt érdekeltségébe mintegy 200 üzlet tartozott. Arról nem tudni, mi lesz a többivel. Várhatóan egy részüket még a Coop vásárolja fel - főleg vidéki üzleteket, de lesznek benne budapestiek is - mint azt Murányi László Coop vezér, néhány hete egy sajtótájékoztatón kifejtette. A CBA a tervek szerint a boltokkal a munkatársakat is átveszi - mondta lapunknak Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

A CBA tervei szerint megkezdődik az üzletek átalakítása, felújítása is. Arról viszont nem szól a közlemény, hogy mely üzleteket mazsolázott ki a CBA és az eddigi több hónapos hallgatás után miért csak egy rövidke közleményben intézte el a magyar kiskereskedelem pillanatnyilag legfontosabb hírét.