Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar készpénz-szállítási piac Magyarországon összesen három céget tart el (illetve 2 másiknak is van engedélye készpénz-feldolgozásra, de ezek kisebbek, és elsősorban nem is pénzszállítással foglalkoznak), amelyek az utóbbi években együttesen sem értek el húszmilliárd forint bevételt, ami ahhoz képest, hogy egy egész szektorról van szó, nem olyan sok pénz. Az általuk megtermelt nyereség pedig elhanyagolható.

Ugyanakkor egy nagyon fontos iparágról van szó: stratégiailag létfontosságú, hogy valaki feltöltse a bankfiókokat, bankautomatákat, kiszállítsa a nyugdíjakat, és összeszedje, majd feldolgozza azt az elképesztő mennyiségű készpénzt, amit elköltünk a boltokban. Enélkül leállna a gazdaság vérkeringése. Nem mellesleg rengeteg érzékeny adat kerülhet a pénzfeldolgozók birtokába.

Ez a három cég azonban hamarosan kormányközeli kézben lesz - hívja fel a figyelmet a G7.

A TrezEx a legkisebb a háromból, ezt Gubicza Ágoston és Boris Mihály alapkezelője, a GB & Partners vette meg az állami Eximbank tőkealapjának forrásaiból 2017 áprilisában.

Az MPT Security szállítja a nyugdíjakat és a sárga csekkes pénzeket, ez korábban az állami Postáé volt, ám kalandos úton a Takarékbank-FHB érdekeltségi kör irányítása alá került 2015 májusától.

A legnagyobbról, a G4S Készpénzlogisztikai Kft.-ről pedig csak most pénteken derült ki, hogy a nagy nemzetközi anyacégétől megvásárolja Garancsi István hetekkel ezelőtt alapított cége, a többi magyar G4S céggel együtt. Ezt a hétvégén megerősítették a G4S Plc központjából.

Az, hogy mindhárom pénzszállító cég mögötti érdekeltségi körök közel állnak a kormánypárthoz, veszélyes lehet, mert némi informális koordináció mellett könnyen megszüntetheti az eddig jellemző árversenyt, akár egyeztetett áremelésnek is megágyazhat - írja a G7, ami szerint ráadásul így az ország összes kiskereskedelmi cégének, bankjának és ATM-jének készpénzforgalmát megismerhetik a kormányközeli üzleti körök.

További részletek a G7-en.