Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában sok alkalmazott hiányzik az áruházláncoknál, ami befolyásolja azok nyitva tartását is - adta hírül a pozsonyi Új Szó. A Kraj és a Terno üzletei március 27-ig hétköznap este hétkor zárnak, szombaton pedig délután háromkor. A boltok vasárnap egyáltalán nem nyitnak ki. Az üzleteket tömörítő Terno real estate vállalat igazgatója, Stanislav Cajka ezzel az intézkedéssel a dolgozókat akarja óvni.

Idősek órája

"Jelenleg nem attól kell tartani, hogy nem lesz mit árulni, hanem attól, hogy nem lesz, aki áruljon. Mivel jelenleg sok vevőnk a nap nagy részét otthon tölti, gond nélkül tudják intézni a bevásárlást az új nyitvatartás szerint" - véli az igazgató. Mint mondja, az utóbbi időben néhány termék iránt nőtt a kereslet, de egyelőre mindent tudnak pótolni.

A Lidl üzletlánc boltjaiban is változik a nyitva tartás, az ország legtöbb helyén ötig vagy hatig lesznek nyitva. A Lidl, de a Kaufland is arról tájékoztatott, hogy 13:00 és 14:30 között döntően nyugdíjasokat szolgálnak ki. Az üzletek elismerték, jelenleg nincs kapacitásuk arra, hogy ellenőrizzék ennek az intézkedésnek a betartását. Ezért inkább arra kérik a többi vásárlót, hogy legyenek megértőek azokkal szemben, akik a legnagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha nem tartoznak ebbe a csoportba, próbáljanak máskor bevásárolni. Azt, hogy milyen korosztályra vonatkozik ez a napi másfél órás bevásárlás, az üzlethálózatok egyike sem pontosította.

Az idősebbeknek dedikált időszakot több áruházlánc is bevezette, például az írországi Tesco és az ottani Lidl. Előbbi boltjaiban szerda és péntek reggel 9 óráig mehetnek az idősebbek, az írországi Lidl-boltokban például reggel 9 és 11 között lesz a dedikált időszak. (A lépés mindenképp fontos az idősek számára, az viszont lényeges, hogy mivel az idősek a legveszélyeztetebbek, ezért, ha meg tudják oldani, akkor érdemesebb inkább mást, fiatalabbakat megkérniük a bevásárlásra.)

Plexi a kasszáknál

Több olaszországi üzlethez hasonlóan egyébként a szlovák Kaufland és Lidl plexiüvegeket is felszerel a pénztárosok védelmében, ezzel igyekeznek megelőzni, hogy a kasszások fizikai kontaktuksba kerüljenek a vásárlókkal.

A plexiket egyébként Magyarorszgon is alkalmazzák, többek között a budaörsi Praktikerben, de van rá példa Aldi-üzletben és CBA-boltokban is.