Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat a következőt tartalmazza: a debreceni önkormányzata és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. eladási szándéka esetén, a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft.-ben szerezzen az állam 51 százalékos tulajdonrészt.

A kormány felhívta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján - az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával - tegye meg a szükséges intézkedéseket a részesedés forgalmi értékének meghatározásához szükséges, a társaság független szakértő bevonásával történő pénzügyi és adójellegű, jogi és szakmai átvilágítása, a cégértékelés elvégzése érdekében.

A Napi.hu tavaly decemberben írt arról, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztésére 2 milliárd 354 millió, a működtetésre évi 400 millió, míg a repülőtéri tűzoltóságnak 700 millió forintot hagyott jóvá a kormány. A kormány akkor megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy készíttessen - a megtérülési számításokat is tartalmazó - részletes megvalósíthatósági tanulmányt a repülőtérről, majd azt terjessze a kormány elé. A debreceni az ország második legnagyobb repülőtere

A Céginfo.hu adatai szerint a Debrecen International Airport Kft, jegyzett tőkéje 152 millió 20 ezer forint. Tulajdonosai a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Airport Debrecen Holding Vagyonkezelő Zrt. A társaság a múlt évet nettó 1 milliárd 465 millió forint árbevétel mellett, 289 millió forint adózás előtti veszteséggel zárta.

Egy másik határozatában a kormány egyetértett a kelet-magyarországi régióban lévő másik repülőtér, a békéscsabai fejlesztésével. Ennek előkészítésére 153 millió forintot hagyott jóvá a Beruházás előkészítési alap terhére. Az előkészítéssel legkésőbb 2021. december 31-ig kell végezni.