Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus elején új, közös vállalkozást alapított a felcsúti polgármester és felesége tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. (MM) és a Szíjj László érdekeltségében lévő Duna Aszfalt Kft. A cégadatok szerint a Marlera-Istria Ingatlanfejlesztő Kft.-t 3 millió forint jegyzett tőkével, 50-50 százalékos részesedéssel alapították, lakó és nem lakó épületek építésre. A vállalkozás bejegyzett tevékenysége még az épületépítési projekt szervezése, többféle építőipari tevékenység, üdülési és egyéb szálláshely szolgáltatás, szállodai szolgáltatás, saját ingatlan adásvétele, bérbeadása és üzemeltetése.

A Marlera-Istria székhelyének a több Mészáros-vállalkozásnak is otthont adó felcsúti, Fő utcai címet jegyezték be, a kft. ügyvezetője pedig Máté Nyiri Péter építőmérnök, aki a Mészáros és Mészáros Kft. műszaki vezetője.

Az új vállalkozás neve alapján feltételezhető, hogy horvátországi ingatlanfejlesztéseket is terveznek a tulajdonosok, az ügyben lapunk megkereste a Duna Aszfaltot, amely egyelőre nem válaszolt írásban küldött kérdéseinkre, valamint Mészáros Lőrincet, akit a cégénél nem értünk el telefonon, a polgármesteri hivatalában pedig arról tájékoztattak, hogy a polgármester szabadságon van, nem dolgozik.

A térkép szerint Marlera-félsziget a horvátországi Isztria délkeleti részén található, Marlera strandja Liznjan falutól néhány, Pulától tíz kilométerre van, egyik nevezetessége a XIX. században épült világítótornya.

Az MM-nek és a Duna Aszfaltnak van már közös cége, tavaly hozták létre a Visonta Projekt Ipari és Szolgáltató Kft.-t, székesfehérvári székhellyel és visontai telephellyel, építésre, bontásra, kutatásra, talajminta-vételre - de a kft. egyelőre nem termelt bevételt. (A társaság visontai telephelye, a 0158/25 helyrajzi számon, a Mátra Erőmű Ipari Park területén van, azon nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásként búzafeldolgozó üzemet épít egy vállalkozás. Az ipari parkban bioetanol gyár is létesülne.)

Mészárosnak és Szíjjnak is van közös vállalkozása, például többedmagukkal érdekeltek a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-ben és a CLH Klímaszerviz Kft.-ben,

Mészáros Lőrincnek van kötődése Horvátországhoz, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel a közelmúltban beszállt a horvát fociba, többségi tulajdonrészt vásárolt az eszéki NK Osijek labdarúgóklubban. (Érdekesség, hogy a fociklub honlapja szerint több magyar céges támogatójuk is van, mint például a Duna Aszfalt, a közvetett érdekeltségében lévő Magyar Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft.)

Mészáros Lőrinc polgármesterként tett vagyonnyilatkozata szerint tulajdonosa egy Vir szigetén lévő ingatlannak, valamint idén júliusban kiadott közleménye szerint egyik résztulajdonában lévő gazdasági társaságnak villája van Ugljan szigeten. Az utóbbi, Zadartól nem messze lévő tengerparti házról írta a hvg.hu a horvát Zadarski.hr hírére hivatkozva, hogy ott nyaralt Ivan Rakitic, a Barcelona sztárja családjával, s az ingatlan az eszéki klub tulajdonosáé, Mészáros Lőrincé. (A hírre reagálva adta ki közleményét Mészáros hivatala, hogy a villa azért nem szerepel a vagyonbevallásában, mert az "nem a személyes vagyona, hanem egy cég tulajdonában áll, amelyben a polgármester úrnak tulajdonrésze van".) A villa építője azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a luxusnyaralót évekkel ezelőtt építették, Mészáros csak tavaly vette meg, 2,2 millió euróért, azaz közel 700 millió forintért.

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, a Puskás Akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnöke a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016-os listáján a 31. helyen állt 23,8 milliárd forintra becsült vagyonnal. A Mészáros és Mészáros Kft. tavaly is sikeres évet zárt, nettó 20,7 milliárdos forgalom mellett 3,7 milliárdos eredményt ért el.

Szíjj László is tagja a leggazdagabb magyarok listájának, idén a 26. helyen állt mintegy 27 milliárd forintra becsült vagyonnal. Fő cége, az út- és autópálya-építő Duna Aszfalt néhány év alatt nőtt nagyra az állami és uniós finanszírozású projekteknek köszönhetően. A nettó árbevétele a 2011-es 18,7 milliárdról 2015-re 124,5 milliárdra, az adózott nyeresége 406 millióról 11,1 milliárd forintra bővült.