Lázár János kezdeményezni fogja, hogy azok, akik 2020. január 1. utána születnek Magyarországon, ne vásárolhassanak dohányterméket. Az abszolút tilalom célja, hogy Magyarország a világon elsőként füstmentes ország legyen - mondta a 24.hu szerint a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosa Siófokon, a Tobacco Hungary konferenciáján. Ezt a javaslatot a kormánypárti politikus az alaptörvénybe is beírná.

A politikus javasolja a gépjárműben való dohányzás, valamint az elektromos cigaretták és hasonló alternatív dohánytermékek tiltását is, továbbá a társasházak képviselőinek több jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy a gangokon, erkélyeken se lehessen rágyújtani. Szerinte a dohányzásnak nincsenek győztesei, mert árt a dohányosnak, a környezetének és az ország költségvetésének is. A becslések szerint idén 700 milliárd forintot költenek a magyarok dohánytermékre, 7,5 milliárd szál cigarettát vásárolva.

A nemzeti dohányboltok rendszerének kidolgozása a Miniszterelnökséget vezető volt miniszterhez köthető. Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyílt meg 2013 nyarán, azóta már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. Az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció szerint is a Fideszhez közel állókat hozták helyzetbe a trafikokkal.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.