A kormány hatvan évre rendezte Magyarország áramigényét és az alacsony áramárakat a paksi atomerőmű-beruházás révén - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján, ahol az elmúlt 30 év legnagyobb gazdaságdiplomáciai sikereként értékelte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta Paks 2 finanszírozását.

Minden brüsszeli vizsgálat lezárult a projekttel kapcsolatban. Az orosz technológia mindenben megfelel az uniós és nemzetközi biztonsági követelményeknek, Magyarországnak joga volt szerződést kötni, a fűtőanyag-beszerzés megfelel a jogi szabályoknak és a műszaki feltételeknek, a szerződések nyilvánossága és a titkosítások szintén megfeleltek, az állami támogatás pedig összeegyeztethető a normarendszerrel - idézte a tárcavezetőt az MTI.

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint a beruházás profitot fog termelni (1-2 százalékot), s a nyereséget a Paks 2 projektcégnek a tulajdonosának, az államnak kell átadnia, s szervezetileg el kell különülnie az MVM-cégcsoporttól.

Ezzel minden uniós jogi akadály elhárult a paksi atomerőmű bővítése elől, 2017-ben kezdődhet az engedélyeztetés, 2018-ban pedig az építkezés előkészítése - mondta Lázár.

A politikus egy újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem várható újabb uniós vizsgálat Pakssal kapcsolatban, ugyanakkor számít még más országoktól támadásra a magyar beruházással kapcsolatban az Európai Bíróság előtt, illetve belpolitikai támadásra is, népszavazási kezdeményezés is lehet. A kormány szerint Paks gazdasági kérdés, nem politikai - mondta a miniszter.