Újabb szabálytalanságokat talált több cégnél, köztük a Lidlnél és az Auchannál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Selejtből készül a Lidl pálinkája

A Lidlben a "Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5 % vol.)" néven futó termékkel volt probléma. A hatóság indoklásában ez áll: "Az ügyfél által forgalmazott, saját márkás termék előállításához az ügyfél kiskereskedelmi egységeiben leselejtezett gyümölcsöt szállította alapanyagként azzal, hogy az előállító és az ügyfél megállapodása szerint a selejt gyümölcsöket az előállító felhasználta a pálinka előállításához." Ez leegyszerűsítve arra utal, hogy a Lidl a selejtes gyümölcsöket odaadta a gyártónak, hogy készítsen azokból pálinkát. Cikkünk megjelenése után, szombat délután a Lidl reagált a Nébih-vizsgálatra, a boltlánc szerint nyomonkövethetőségi pontatlanság történt. (A Lidl reakciójáról itt olvashat részletesen.)

Bár a jogsértéseket felsoroló minisztériumi tájékoztatásból nem derül ki, hogy a Lidlben problémásnak talált pálinkáról van-e szó, mindenesetre a Tokaj Spirit Kft.-nél szintén egy 37,5 fokos, "Vegyesgyümölcs Pálinka" is szerepel a problémás termékek listáján. Utóbbinál az a gond, hogy a cég nem rendelkezett gyártmánylappal és gyümölcsalapanyag-nyilvántartással, így nem tudta igazolni az általa előállított és forgalmazott pálinkákhoz használt alapanyagok eredetét.

Problémás borok, ismeretlen származású auchanos borecet

A borászati Gábor-Vin Kft.-nek egyes boraival sem voltak elégedettek a hatóság ellenőrei. A "Borivók Bora, Duna-Tisza közi száraz, fehér, OFJ bor", a "Borivók Bora Duna-Tisza közi félédes, fehér, OFJ bor", valamint a "Borivók Bora Duna-Tisza közi félédes, vörös, OFJ bor" nevű boroknak ugyanis a Nébih szerint hibás az illata és íze, ezért tilos ezeket forgalomba hozni.

Az Auchannál a "Vinaigre de vin rouge" nevű vörösborecet volt a ludas. A terméken nem volt rajta az azonosító, a boltlánc pedig nem tudta igazolni a termék minősítését, azaz nem biztosította a nyomonkövethetőséget.