Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Értékelve a kialakult helyzetet, ma este 6-kor a sztrájkot az ÉTMOSz beszüntette. A szakszervezet vezetői ugyanakkor köszönetüket fejezték ki azoknak a dolgozóknak, akik a munkabeszüntetésben részt vettek - olvasható a portálon.

A sztrájkot az ÉTMOSz jelentős alapbéremelési- és bónuszjuttatási követelésekkel február 13-án hirdette meg, miután eredménytelenül zárultak a céggel folytatott egyeztetések, tárgyalások, és a vállalat vezetői a figyelmeztető sztrájk után sem reagáltak érdemben a követelésekre. Az ÉtMOSZ alapvetően a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, de a miskolci üzemet nemrég új, kínai tulajdonos, a Starters, E-Components Generators (SEG) vásárolta meg.

A sztrájkot meghirdető ÉTMOSz viszont a S.E.G.A üzemén belül nem az egyedüli szakszervezet. Az ott ugyancsak jelentős tagsággal rendelkező Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális, észak-magyarországi vezetője, Hajdú Antal viszont korábbi reakciójában úgy vélte: "A helyi alapszervezeti vezetők visszajelzései alapján mi nem láttuk a sztrájk előkészítésének szervezésének szakmaiságát csak az indulatot"

Hajdú éppen ezért azt is kinyilvánította, a Vasas helyi vezetése és tagsága végül nem támogatta a sztrájkot. Akkor ugyan még úgy fogalmazott, a résztvevők számát a figyelmeztető sztrájk idején (2-300 fő) sikernek tartja, a sztrájk eredményességében azonban nem bízott.

Vele szemben Janik Tamás, az ÉTMOSz hatvani vezetője ugyancsak pár napja úgy fogalmazott, a vállalat elzárkózó álláspontja, és egyéni szerződéses próbálkozásai jelentik a kihívást, de mégis a sztrájk szervezésébe kezdtek. A mostani, közel 50 órás sztrájk végeztével kiadott rövid közleményben az ÉTMOSz későbbre ígért részletes reakciót.