Budapest egyik legnagyobb népességű kerülete a XI., ahol már régóta tolakodnak a boltláncok. A városrész déli részén, az Újbuda Központ metrómegállótól kifelé már jelen van többek között az Aldi, az Auchan, a Tesco, a CBA és Spar is. A Lidl eddig nem volt ott, de a közelmúltban két áruházat is létrehozott, viszonylag forgalmas helyszíneken.

Az egyik üzlet az albertfalvai Fehérvári út 211. szám alatt, az auchanos Savoya Parktól pár villamosmegállóra, az ottani lakótelepen van, míg a másik az Újbuda Központ metrómegálló közelében, a Fehérvári út és a Galambóc utcánál, a Fehérvári út 70-ben. Bár mindkét bolt látszólag teljesen kész, a nyitás karácsony előtt nem történt meg. A Napi.hu szerkesztőségi blogja annak járt utána, mikor várható a nyitás.

A Fehérvári út 211-ben lévő üzlet létrehozása nem volt egyszerű menet. A boltnyitás azért nem jött össze éveken át, mert egy vegyipari üzem (festékgyár) volt a telken korábban, emiatt többek között talajcserére volt szükség. A boltlánc az újbudai önkormányzatnak 2014-ben írt levelében közölte, hogy 2008-ban ezt elvégezték és talajvíz-kutatásokat végeztettek a Közép-­Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség kérésére. Utóbbi szervezet azonban újabb fúrásokat írt elő.

Majd megszülettek a szükséges engedélyek és megkezdődött az építkezés. Ma már szinte teljesen kész az üzlet, a parkoló is megvan. Látszólag már hetek óta nyitásra kész a bolt, de mégsem történt semmi. Megkerestük a Lidl Magyarországot, a cég közölte, hogy egyik bolt esetében sem adnak tájékoztatást nyitás dátumáról, ameddig nincs meg a jogerős engedély.

Kép: Nyitásra vár a Lidl boltja Albertfalván - Buksza / Csernátony Csaba

Újbuda önkormányzatától is megkérdeztük, mikor várható az albertfalvai egység nyitása. "A Fehérvári út 211. szám alatti Lidl-üzlet működési engedéllyel rendelkezik. Az üzemeltető csütörtök délelőtt érkezett írásos nyilatkozata szerint az üzlet 2019. január 24-én nyit". Ebből arra lehet következtetni, hogy a Lidl készül a január 24-i nyitásra és csak azért nem adták meg a hivatalos dátumot, mert az engedély még nem jogerős.

Kép: Már csak a termékek hiányoznak a boltból - Buksza, Csernátony Csaba

Az albertfalvai Lidl legkomolyabb konkurenciát a tőle 500 méterre lévő, korábban CBA-ként működő Aldinak, valamint a 200 méterre lévő CBA Prímának jelenti majd a legnagyobb konkurenciát. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere erre utalt az egyik szeptemberi képviselő-testületi ülésen, amikor az új Lidl-üzlet melletti piac sorsáról folyt az egyeztetés. A polgármester akkor azt mondta: "Az a félelem  van az ottani dolgozókban, hogy amikor megnyit a Lidl, akkor megy tönkre a CBA mellette".

Az előbbi egység tehát látszólag sínen van, a másik, Fehérvári út 70-ben lévő már problémásabbnak tűnik. A boltról a környéken élők úgy tudják, hogy a Lidl építette, de a boltlánc logóját letakarták az épületen. Rákérdeztünk a Lidlnél, hogy mi az oka a logóletakarásának és mikorra várják a nyitást, de csak a jogerős engedély birtokában mondanának bármit is a boltról.

Újbuda önkormányzatától kapott válaszból azonban kiderül, hogy várhatóan arrébb van a nyitás. "A Fehérvári út 70/a. szám alatti épület (üzlet) nem rendelkezik fennmaradási, és használatbavételi, sem működési engedéllyel. Ezek vonatkozásában jelenleg Budapest Főváros Kormányhivatalának hatóságainál folynak az eljárások, melyek még nem zárultak le. A végleges (jogerős) döntésekig nem áll módunkban nyilatkozni" - közölte az önkormányzat a Bukszával.

.
Kép: Lidlnek szánt bolt letakart logóval a Fehérvári út 70-ben - Buksza, Csernátony Csaba

Erről a boltról az azóta megszűnt Magyar Nemzet idén márciusban azt írta, hogy a Lidl engedély nélkül vágott bele a boltépítésbe. Az építési osztálynál nem folytattak le építésügyi hatósági engedélyezési eljárást, mivel bontásról és átalakításról volt szó, ahhoz pedig nem kell engedély. Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője akkor a lapnak azt mondta: "Amint azt maga a XI. kerületi építési hatóság is tudomásul vette korábban, épületátalakítást végzünk, amelyhez a vonatkozó jogszabályok szerint nem szükséges építési engedély. Az átalakítás jogi fogalma magában foglalja a bontást és az építést is."

A hatóság ugyanakkor megállapította, hogy az épület elbontását követően új épület építését kezdték meg, ami azonban csak engedély birtokában végezhető. Az építtetőnek építési engedélye akkor nem volt, a kivitelezés szabálytalannak minősül, ezért építésrendészeti eljárást indult. Feltehetően ez az előzménye az újbudai önkormányzat által említett, a fővárosi kormányhivatalnál folyó eljárásnak. A Galambóc utca és Fehérvári út sarkán lévő üzlet a közelben lévő több kisbolt mellett a 600 méterre lévő Sopron úti Aldinak és az alig több mint 1 kilométerre található Tescónak lehet a versenytársa.