Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek - informálta a Nébihet egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100 százalék tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig (2019. március 14.) kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.

Két márkanév alatt (Biopont, Vegabond) a Biopont Kft. gyártatja és forgalmazza a tönkölyliszteket (a szintén vizsgált Eccofood-liszteket forgalmazza), A cég a honlapján Magyarország piacvezető bioélelmiszer-gyártó és forgalmazó vállalatának tünteti fel magát. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő kft. 2017-ben 1,7 milliárd forint nettó árbevételt és ötmillió forint adózott eredményt ért el a Céginfo.hu adatai szerint.

Az eljárásban - a benyújtott dokumentumok alapján - jelenleg az alábbi termékek érintettek:

  • Biopont Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • Biopont Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • Vegabond Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • Vegabond Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása (többek között a laboratóriumban mért értékekkel) elérhető a jogsértés listán.

Íme, a részletek
közönséges étkezési búza-liszt (Triticum aestivum spp. aestivum) tartalomtönkölybúza liszt (Triticum aestivum spp. spelta) tartalom
BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-7042 százalék58 százalék
BIOPONT Bio  tönkölybúza liszt teljes kiőrlésű  TGL-30047 százalék53 százalék
VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-7045 százalék55 százalék
VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-30047 százalék53 százalék
Forrás: Nébih