Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedvező lehetőséget kapnak az agrárvállalkozások: állami támogatással igénybe vehető lízingfinanszírozással korszerűsíthetik a gépparkjukat egy április végén megjelent agrárminisztériumi rendelet eredményeként.

A jogszabály a feltételeknek megfelelő agrárvállalkozásoknak új gépek, például új traktorok beszerzésére kötött lízingkonstrukcióhoz kaphatnak lízingdíj-támogatást, amely a kamattartalom 50 százalékáig terjedhet - adta hírül a Magyar Lízingszövetség.

Kedvező, hogy az MNB nhp fix programjában elérhető konstrukciókra is vonatkozik a támogatás. Fontos feltétel, hogy az év végéig megkötött lízingszerződésekhez igényelhető a kamattámogatás - emelte ki Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A szervezet szerint a minisztériumi rendelet alapján igényelhető támogatás nagyobb mozgásteret nyújt a vállalkozásoknak új agrárgépek, például traktorok beszerzéséhez. A lízingcégek arra számítanak, hogy sok agrárvállalkozás éppen az állami támogatás miatt él majd a lízingfinanszírozás lehetőségével és az új gépek segítségével a korábbinál hatékonyabb, versenyképesebb cégekké válhatnak.

A támogatás élénkülést hozhat a mezőgazdasági gépek finanszírozásában, amely egyébként a magyar lízingpiacon belül évek óta az egyik legstabilabb szegmens. 2018-ban az agrárgépek beszerzésére 82 milliárd forintot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ami éves szinten 14 százalékos emelkedésnek felel meg.