A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Pénteken a várakozások ellenére nem jelent meg a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény végrehajtási rendelete. A kormány azonban benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot. Ebből következtethetünk arra is, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átkerültek lapunk előzetes információinak megfelelően (Napi Gazdaság, 2011. április 15.) augusztus végéig, de legkésőbb szeptember közepéig várhatják, hogy a kasszák esetleges reálhozamukat, illetve tagdíjkiegészítésüket kifizetik.

Mint a szövegből kiderül, felismerték ugyanis: mivel május végétől a magánpénztárak az átadás miatt már nem kezelik a tb-be visszalépett tagjaik vagyonát, nem is vonhatják le tőlük azt a tagonkénti 265 forintot, amit a korábbi rendelkezés költségeik ellentételezésére lehetővé tett. A levonás pedig - ismerik el a javaslatban - indokolt, hiszen a pénztáraknak nincs tagdíjbevétele, és a hozamból történő költségérvényesítés sem lehetséges (illetve csak a kis számú maradó tag vagyonára korlátózódik). Azáltal pedig, hogy a pénztárak működésének fedezete nem biztosított, veszélybe kerülhet(ne) a visszalépő tagokkal való elszámolás.

Az előterjesztésben rögzítik: ebben az időszakban kell lebonyolítani a hozamgarantált tőke feletti hozamok számítását, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól történő visszaigénylését, a tagok nyilatkozatának megfelelő számlára való átutalását, kifizetését, illetve a tagok részére az elszámolási értesítők kiküldését.

Az ügylet végleges lezárásnak időpontjára az utal, hogy a pénztárak a mostani módosító szerint 2011. május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját 795 forinttal (tehát három havi összeggel) csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. Ezt a pénzt a 2011. május 30-án meglévő működési és likviditási tartalék kimerülését követően használhatják fel. A maradékot 2011. szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.