Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Most a negyedik ilyen eljárás zajlik a Nitrogénművek Zrt.-nél - kommentálta az agrárszektor.hu-nak Bige László azokat az információkat, amelyek szerint a GVH tavaly szeptember óta kartellgyanú miatt vizsgálódik a műtrágyagyártással és agrárintegrátori tevékenységgel foglalkozó cégnél. A versenyhivatal az előző eljárást a múlt év augusztusában zárta le, majd néhány nap múlva újat indított - tette hozzá Bige László.

A tulajdonos szerint nem tartják törvényesnek a GVH eljárását, és azt zaklatásnak minősítik. Az ügy miatt ügyészségi panaszt is benyújtottak, de ezt elutasították. A vizsgálatokban ugyanakkor együttműködnek a GVH-val, és válaszolnak a hivatal feltett kérdéseire. A Nitrogénművek ellen folytatott GVH-vizsgálatok nem állapítottak meg semmit - tette hozzá Bige László, aki szerint a Nitrogénművek részesedése nem is teszi lehetővé, hogy a vállalat visszaéljen a helyzettel. A hazai műtrágyapiac nyitott, ahol tizennégy ország termékei vannak jelen, és a Nitrogénművek is számos más országban értékesíti műtrágyáit.

Kartellgyanú miatt indult eljárás a Nitrogénművek Zrt.-vel szemben - értesült szerdán a Portfolio. A Gazdasági Versenyhivatal a portálnak megerősítette, hogy eljárás van folyamatban a Nitrogénművekkel és más vállalkozásokkal szemben, amely 2017 szeptemberében indult. A GVH 2011 márciusától vizsgálja az érintett magatartást.

A Bige László üzletember tulajdonában álló Nitrogénművek a legnagyobb műtrágyaipari vállalkozás Magyarországon. A több mint 80 éve működő pétfürdői gyár árbevétele elsősorban a műtrágyagyártásból származik, azonban az elmúlt években elmozdultak a termény, vetőmag és növényvédő szerek forgalmazásának irányába is - írta a Portfolio.

Bige László a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es listáján a 2. helyen állt, mintegy 200 milliárd forintra becsült vagyonnal.

A kép forrása: Pixabay.