Úgy tűnik, Magyarország nem siet az Európai Parlament és az EU Tanácsa által idén tavasszal elfogadott irányelvben az európai uniós tagállamokban megszabott kétéves határidő előtt (2021. július 3.) átültetni és hatályba léptetni az egyszer használatos műanyagtermékek betiltásáról szóló szabályokat. A magyar kormány ugyanis a magyar érdekeket is figyelembe vevő intézkedéseket kíván tenni - ez Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára írásbeli válaszából derül ki, amelyet Ungár Péter és Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselők A magyar kormány mikor tiltja be az egyszer használatos műanyagokat?" címmel - Palkovics László innovációs miniszternek címzett - kérdésére adott.

Bezzeg Szlovákia

Az ellenzéki képviselők Szlovákiát hozzák fel példaként, a szlovák kormány ugyanis 2019. augusztus 21-én hagyta jóvá a környezet védelme érdekében a hulladékokról szóló törvény módosítását, amely alapján több egyszer használatos műanyag eszközt - többek közt műanyag tányérokat, evőeszközöket, dobozokat, italkeverőket, szívószálakat - betiltanak Szlovákiában.

A szlovák kormány emellett egyéb intézkedéseket is bevezet: az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet tilos lesz elégetni, változik a hulladéknyilvántartás, valamint az illetékek mértéke is annak érdekében, hogy a könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terheljék. Az úgynevezett hulladékkeletkezést megelőző program keretében pedig vállalták a csomagolásmentes üzletek támogatása módszertanának kidolgozását. Szlovákia Közép-Európában elsőként hamarosan bevezeti a PET-palackok visszaváltási rendszerét - hívták fel a figyelmet a magyar képviselők a dokumentumban. (Az műanyagpalackok visszaváltásáról szóló javaslatot szeptember 11-én fogadta el a szlovák parlament a parameter.sk híre szerint.)

Magyarország már nagyot álmodott

Az LMP-s képviselők ugyanakkor azt is megemlítik, hogy Magyarország 2017-ben már neki akart futni a környezetvédelmi termékdíj emelésének, majd visszakozott. 2018-ban az ITM végül bejelentette, hogy 2019-ben mindenképp növelik a díjat, valamint szigorítják és végül teljesen betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát. Ezután néhány héttel később, 2018 végén a Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslat végszavazásán az Európai Parlamentben, a hazai tiltásnak pedig azóta sincs semmilyen nyoma - írták kérdésükben az LMP-s képviselők.

Mindezzel kapcsolatban az LMP-sek három kérdést tettek fel az ITM-et vezető miniszternek, de a helyette válaszoló államtitkár semelyikre nem válaszolt.

  • A magyar kormány mikor fogja végre betiltani az egyszer használatos műanyagokat?
  • Miért tartózkodtak tavaly az Európai Parlamentben elsöprő többséggel megszavazott javaslat szavazásakor?
  • Miért nem valósult meg 2018 végén a már előkészített termékdíj törvény módosítása?

Kiemelt feladat a teremtett világ megóvása

Az ITM parlamenti államtitkára válaszában leírja, hogy

a magyar kormány kiemelt feladatként tekint környezetünk védelmére, a teremtett világ megóvására. A környezetet szennyező műanyagtermékek visszaszorítása nem csak magyar, hanem európai, sőt globális érdek is egyben.

Az Európai Parlament és a Tanács tavasszal elfogadta az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 (EU) irányelvet. A tagállamoknak két évük van az irányelv átültetésére a hazai jogrendbe, és az EU piacán forgalomba hozatali korlátozás alá eső műanyagokra vonatkozó jogszabály megalkotására - közölte Schanda Tamás.

Védjük a környezetet, de megvédjük a magyar vállalatokat!

"Az intézkedés megvalósításához a gyártóknak és a forgalmazóknak alternatív megoldásokra lesz szükségük, és megfelelő helyettesítő termékek kidolgozását kell elvégezniük. Ez nagyban kihat a magyar vállaltok hazai és nemzetközi versenyképességének megtartására is. A magyar kormány számára fontos szempont, hogy a hazai cégek semmilyen versenyhátrányba se kerülnek. Ezért az uniós irányelv hazai átültetésénél átgondolt, szakszerű, a magyar érdekeket és a nemzetközi viszonyokat is figyelembe vevő intézkedéseket teszünk" - írta az ITM államtitkára, aki részleteket nem árult el a kormány tervezett intézkedéseiről. Azt sem közölte, mikor lehet minderről jogszabály, és hogy lesz-e további termékdíjemelés a műanyaghasználat visszaszorítása érdekében.

EU-irányelv a műanyaghulladékok csökkentésére

Az egyszer használatos műanyagokról szóló EU-irányelv szigorúbb szabályokat ír elő azon termék- és csomagolástípusok esetében, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák, fültisztító pálcikák, italkeverő pálcikák használata.A tagállamok megállapodtak abban is, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük - írta júniusi közleményében az EU Tanácsa.