Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Malév csődje óta húzódó peres ügy záródott nemrég a bíróságon. A bíróság a STA Travel javára ítélt a K&H Bankkal szemben - adta hírül az utazási iroda.

Az ügy előzménye, hogy a Malév 2012-es csődje után, a légitársaság több tízezer eladott, de fel nem használható repülőjegyet hagyott maga után. A hazai bankok úgy döntöttek, hogy akik bankkártyával fizettek a repülőjegyek vásárlásakor, visszakaphatják a pénzüket. Erre az úgynevezett charge back eljárás adott lehetőséget, amely szerint ha egy fogyasztó nem kapja meg a bankkártyával fizetett árut vagy szolgáltatást, akkor visszakérheti annak árát. A bank ilyenkor az kereskedő bevonásával visszaterheli a kifizetett összeget.

A K&H ugyanakkor úgy értelmezte a szabályozást, hogy ha a pénzt nem tudja visszaszerezni a légitársaságtól, akkor az összeget az utazási irodáktól vonhatja le. Az utazási irodák szerint ugyanakkor amikor eladnak egy jegyet, azt a légitársaság nevében teszik, így a légi fuvarozási szerződés az utazó és a légitársaság között jön létre. Az irodának így nincs felelőssége abban, hogy a jegyvásárló ténylegesen elrepülhet-e.

Győztek

A pert a STA Travel megnyerte és visszakapta 18 vásárlás ellenértékét, több mint egymillió forintot. Az ügy jelentősége, - a közlemény szerint - hogy egy ügynök ha szabályszerűen folytatja saját működését, nem tehető felelőssé az általa képviselt tényleges szolgáltatók munkájáért, vagy éppen csődjéért.

A STA Travel Kft. a nemzetközi STA Travel ifjúsági, diák és tanár utazási társaságának hazai franchise partnere. A 2008 óta működő cég 6 alkalmazottat foglalkoztat, és évente 4-5 ezer utazót közvetít.