Az osztrák bankcsoport magyar érdekeltségének megvétele a kormány szerdai ülésén is terítékre kerül.

Már hónapok óta folyik az egyeztetés arról, hogy a Raiffeisen Bank részben vagy egészben a Széchenyi Bankhoz kerül. A kormány is tárgyal az ügyről szerdai ülésén, hiszen a Széchenyi Bank legnagyobb tőkeerővel rendelkező, igaz kisebbségi (49 százalékos) tulajdonosa tavaly óta maga az állam. A lap egy korábban ismert menetrendre hivatkozva azt írja, az eladásról szóló megállapodás bejelentése már január közepén megtörténne. Ha sikerül aláírni a megállapodást, hosszú hónapok telhetnek még el az ügylet lezárulásáig, az átadás-átvétel folyamata akár fél évet is igénybe vehet.

A lap felidézi az Inter-Európa Bank CIB Bankba olvadását, amely hét hónapig tartott annak dacára, hogy megmaradt a két bank külön Giro-száma, és csak később fésülték össze az informatikai rendszereket. Nem tudni, jelen esetben az eladó a bankkal együtt adná-e el az informatikai rendszert, ami azért is érdekes kérdés, mert a Széchenyi Bank rendszere nem alkalmas a Raiffeisenéhez fogható ügyfélállomány kezelésére.

A bankadó megfizetése alól azonban csak úgy mentesülhet a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó vevő, a Széchenyi Bank, ha nem a bank egészét, csak annak egyes üzletágait, illetve állományait vásárolja meg, hiszen a bankadó alapja a 2009 végi korrigált mérlegfőösszeg. A Raiffeisen vállalati üzletága az utóbbi időszakban jelentős átalakuláson esett át, a devizahiteles ügy miatt a lakossági üzletág jövőbeni eredménytermelő képessége azonban meglehetősen bizonytalan.