A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Több módosító indítvány is beérkezett a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényhez. Úgy tűnik, így lebontják a segítség esetleges korlátait (Napi Gazdaság, 2011. június 14.). Az egyik előterjesztésben egyértelművé teszik, hogy a javaslat vonatkozik minden olyan pénzügyi intézmény és fogyasztó által kötött hitel- és kölcsönszerződésre, amelynél a fedezet magyarországi lakóingatlanra alapított jelzálogjog.

A gazdasági és informatikai bizottság, illetve annak elnöke, Rogán Antal által benyújtott indítvány alapján a kombinált hitelszerződésekkel rendelkezők is számíthatnak az állami mentőövre. A javasolt módosítás az eredeti hitelnyújtón kívül arra a pénzügyi intézményre is kiterjeszti a törvény hatályát, amely − például követelésvásárlás révén − utóbb lépett a hitelezési jogviszonyba.

A mostani szövegezés alapján a gyűjtőszámlahitelre az is jogosult lehet, akinek a saját bankja már adott fizetési könnyítést, de ez a segítség a védernyő igénybevételének időpontjára lezárult. Változik az a meghatározás is, hogy a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt. Az új rendelkezés csak az állami (nem pedig a banki) segítség esetleges többszöröződését zárja ki. Fontos további pontosítás, hogy a fedezeti ingatlannal szembeni végrehajtás-mentesség önálló pontként (nem csak a több zálogjoggal terhelt ingatlanoknál) is megjelenik.

Az árfolyammal kapcsolatos védernyő változatlanul 2014 végéig vehető igénybe, de annak időtartama legfeljebb 36 hónapig tart. Kiveszik azt a passzust, ami védte a 180 nap alatti fizetési késedelemben levőket. Így minden 90 napon túli hátralékos kilakoltatható − természetesen a megszabott kvóta figyelembevételével. Új előírás, hogy amennyiben az árfolyamvédelem időtartama alatt a fedezeti ingatlannal szemben végrehajtást kezdeményeztek, akkor elkerülhetetlen a gyűjtőszámla lezárása (a bank lehívhatja az állami garanciát). A gyűjtőszámláról fizetésből kikerül az előtörlesztés, ebben az esetben viszont a tényleges piaci árfolyamot kell alkalmazni.

Az Erste saját adósmentő csomagját − tudtuk meg a pénzintézetnél − több, de az előzetesen vártnál kisebb számú ügyfél vette igénybe. Az OTP-nél 10 ezren vesznek részt ebben a programban (az ő tartozásuk a többi adóshoz képest nagyobb). Mind a banki, mind pedig az állami konstrukciókra igaz − nyomatékosították a banknál −, hogy a tartozásból meg nem fizetett rész a kedvezményes időszakban halmozódik, így megfontolandó, hogy mindenki csak a ténylegesen szükséges mértékben és ideig vegye igénybe ezeket a lehetőségeket.