Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai bejelentés szerint Spéder Zoltán a Silhouette Capital Management Kft.-n keresztül értékesítette a CEMP-X Online Zrt.-ben, az online kiadóvállalatokat működtető vagyonkezelő társaságban lévő tulajdonrészét. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a CEMP-X Online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Az adásvétellel párhuzamosan Bodolai László eladta a NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, melyet 50-50 százalékos arányban a CEMP-X Online Zrt. és a CEMP SH Kft. vásároltak meg. A tranzakció az index.hu kiadóvállalatának és szerkesztőségének működését nem érintik, az Index.hu Zrt. részvényei Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak.

A CEMP-X Online Zrt. kizárólagos érdekeltségébe tartozó kiadók olyan népszerű kiadványokat működtetnek, mint a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi.hu, emellett ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft.

Az új tulajdonosok célja a CEMP-X Online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése.

18 éve dolgozom az Index- illetve a CEMP-csoport kötelékében, így jól ismerem a kiadóvállalatok és a szerkesztőségek igényeit, a vezetők és munkatársak napi kihívásait, sikereit. Tulajdonosként még inkább abban vagyok érdekelt, hogy a CEMP-X Online Zrt. által működtetett kiadványok megőrizzék vezető pozíciójukat, valamint a médiapiacon egyedülálló, és független hangjukat - hangsúlyozta Ziegler Gábor.

A CEMP-X online adásvételével egy időben a CEMP-X Online Zrt. és a CEMP SH Kft. 50-50 százalékos arányban megvásárolta Bodolai Lászlótól az NP Nanga Parbat 17 Zrt. részvényeit, amely társaság alapítója az Index.hu Zrt. tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványnak (MFA).

A Nanga Parbat Zrt. részvényeinek megszerzését befektetésünk védelme érdekében szabtuk a CEMP-X Online Zrt. megvásárlásának feltételéül. Az MFA az Index.hu Zrt. tulajdonát számunkra kockázatosnak tűnő konstrukcióban szerezte meg a Pro-Ráta Holdingtól. Az MFA a részvényekért az aktuális vételár részleteket kifizette, de így is több száz millió forinttal tartozott az időközben Nyerges Zsolt tulajdonába került társaságnak. Nem kívántuk magunkat olyan helyzetbe navigálni, hogy a vételártartozás miatt az Index.hu részvényei bármilyen módon kikerüljenek az alapítvány tulajdonából, ezzel a CEMP SH Kft. esetleg elveszítse kizárólagos értékesítési képviseletét az Index.hu felületeire. A hírportál a sales house legfontosabb partnere, felületeinek értékesítése az éves árbevétel nagyjából a felét adja. Ebben a konstrukcióban mi hosszú távon biztosítva látjuk, hogy az index felületeit kizárólagosan a CEMP SH Kft. értékesítheti, illetve az alapítvány kitettsége is megszűnt, hiszen visszafizette tartozását - indokolta az adásvétel részleteit Oltyán József.

Az Index.hu Zrt. részvényeit 2017. januárja óta tulajdonló alapítványt egy személyben Bodolai László kuratóriumi elnök irányítja. A CEMP-X Online Zrt. új tulajdonosai számára az Index.hu jogi képviseletét 15 éve ellátó, illetve az MFA létrehozása óta az alapítvány, illetve az Index.hu Zrt. elnöki pozícióját betöltő Bodolai László személye a garancia arra, hogy az Index.hu továbbra is megőrizze politikai függetlenségét és ennek köszönhető sikeres működését - fogalmazott közleményében a CEMP-X Online Zrt.

Karrierív: Ziegler Gábor

Pályafutását biztosítási, pénzügyi területen kezdte, amely területről a Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt.-nél betöltött területi vezető pozícióját és az Eurodirektnél ellátott értékesítési igazgatói pozícióját követően igazolt 2000-ben az Index kiadójához. 2008 májusától 2013 végéig a kiadó értékesítési igazgatója, azt követően 2017. áprilisáig a cég igazgatósági tagja. Az Index korábbi anyacége, a Central European Media & Publishing (CEMP) 2014-ben létrehozott, a CEMP-cégcsoport kiadóit kiszolgáló értékesítési egységének a CEMP Sales House-nak (SH) a kezdetektől ügyvezetője. 2015-ben részt vett CEMP SH, a Central Media, és az Origo közös leányvállalatának, a Hoppexnek - hazai programozott piactér - a létrehozásában, melynek működését a CEMP SH oldaláról jelenleg is felügyeli. Az IAB Hungary 2008-as megalakulásától 2017. szeptemberéig elnökségi tagja, másfél évig szervezet alelnöke. A hazai online közönségmérést szolgáltató Digitális Közönségmérési Tanácsnak (dkt.hu) 2013-as indulása óta elnökségi tagja.

Karrierív: Oltyán József

Jelenleg két működő társaság vezető tisztségviselője. A 2011-ben létrehozott Makroler Kft. ügyvezetője és a 2015-ben alapított Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója. A tulajdonában álló társaságok bevétele 2018-ban meghaladják a nettó 2 milliárd forintot. Pályafutásának első éveiben biztosítási területen dolgozott.1997-től a Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt. vállalati tanácsadója, majd a társaság projektmenedzsere. Ziegler Gáborhoz a pénztárszolgáltatónál eltöltött közös évek óta, 20 éves ismertség és barátság köti.

2000 őszén alapította meg az Index.hu Bács-Kiskun megyei mutációját a www.hiros.index.hu hírportált, amit 2013. január 7-ig üzemeltetett. 2010-ben megszervezte a magyar tulajdonú vidéki hírportálok tömörülését a Regon-csoportot.

A Regon-csoport tagjai 2011-ben: alon.hu (Szombathely), Hírös.index.hu (Kecskemét), Cívishir.hu (Debrecen), Nyírséghír.hu (Nyíregyháza), SzegedMa.hu (Szeged), SomogyTV.hu (Kaposvár), Pécsi Újság.hu (Pécs), Vehir.hu (Veszprém).

2013. január 7-től alapító-főszerkesztője a www.bacsmegye.hu Bács-Kiskun megyei hírportálnak. 2015-ben megalapította a www.magyarepitok.hu építőipari hírportált (amely jelenleg az iparág vezető tartalomszolgáltatója), valamint a Nogradhont.hu (Nógrád-megye), Pestpilis.hu (Pest-megye), JNSZ.hu (Jász-Nagykun Szolnok megye), Fejervar.hu (Fejér megye), Tolnavar.hu (Tolna megye), Baranyavar.hu (Baranya), Somogyivar.hu (Somogy-megye) portálokat.

Társadalmi szerepvállalás: A kilencvenes években a Bács-Kiskun megyei szakszervezeti szövetségben vállalt társadalmi munkát, ennek a keretében egy ideig az MSZOSZ megyei bank-biztosítás, majd az ifjúsági vezetői szerepét töltötte be. 2000-ben az MSZOSZ ifjúsági szervezetének (SZISZ) országos elnökségi tagja, a szervezetből 2000- őszén kilépett. Jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke.

Fotó forrása: StockSnap.

A Napi.hu a CEMP-X Online-csoport tagja.