Némi csúszással ugyan, de az idén már az országon belül bárhonnan lehet rendelni ikeás termékeket, igaz, a házhoz szállítás díja eddig elég magas volt. Sopronba például egy 45 ezer forintos csomagot 57 ezer forintért vittek el, egy félmillió forintnál drágább csomagnál pedig 74 ezer forint lett volna egy soproni kör.

Ahogy arról pár napja írtunk, az Ikea azt ígérte február közepén, hogy áprilistól változtat a kiszállítási díjakon. A cég kedden közölte: április 1-től új díjszabás lép életbe. Azok a vásárlók, akik Budapesttől 50 kilométernél távolabb laknak 50 százalékkal olcsóbban kaphatják meg a termékeket. Az Ikea távolságtól függően 6 árkategóriát határozott meg, a házhoz szállítás díja 4990 és 34990 forint között mozog, az online rendelés díja pedig 7990-37 990 forint.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy, ha valaki az egyik Ikea-áruháza megveszi a termékeket akkor távolságtól függően közel 5-35 ezer forintot fizet. Ha viszont nem megy az áruházba és a neten válogatja ki a termékeket és rendeli házhoz, akkor plusz 3 ezer forinttal kell számolnia, így ugyancsak távolságtól függően közel 8-38 ezer forintba kerül a szolgáltatás a termékek árán felül. A fenti soproni példánál maradva az online boltban kiválasztott és házhoz rendelt több mint félmilliós csomag kiszállítása kevesebb mint 40 ezer forint lesz áprilistól. Ugyanez mondjuk Balatonfüredre egy 151 ezer forintos csomag esetén 26 ezer forintból kijön áprilistól, szemben a mostani 50 ezres tarifával.

Fókuszban az online bolt

Az Ikea néhány napja közölte azt is, hogy az indulástól február közepéig közel ezer online vásárlás történt, egy-egy megrendelés átlagosan összsen 150 ezer forint értékű termékeket tartalmazott.

A magyar Ikeának az egyik legfontosabb idei célja, az online áruház felfuttatása, kérdésünkre korábban Varga-Nagy Eszter, a magyar Ikea kommunikációs vezetője erről azt mondta: a cél az, hogy ez a forgalom elérje a teljes bevétel 4 százalékát. Ez a tavalyi 54 milliárd forintos forgalom alapján közel 2,2 milliárd forintos forgalmat jelentene. Az online boltban viszonylag egyszerűen lehet vásárolni, de most összeszedtük, milyen spéci esetek vannak, mire kell figyelni.

Másik időpont vagy törlés

A cég lépése miatt várhatóan többen vásárolnak majd az online boltban ezért összefoglaltuk, mire kell figyelni. Az ikeás webáruházban kétféleképpen lehet vásárolni. Az egyik, hogy kiválasztjuk a termékeket és kifizetjük, majd elmegyünk érte az áruházba. Ezért a termékek árán felül 3000 forintot kér a cég. A másik megoldás, hogy a termékek kiválasztás a után fizetünk és megrendeljük házhoz a csomagot.

Ha a vásárláskor megadott kiszállítási időpont mégse lenne jó, akkor a szállítás előtt 24 órával kell szólni a cégnek, hogy módosítani szeretnénk az időpontot. Ugyanígy legalább 24 órával a szállítás előtt kell szólni, ha törölni szeretnénk a szállítást.

Magát a megrendelést is törölhetjük, többféleképpen. Az egyik, hogy az online vásárlás után az Ikeától kapott e-mail 4. mellékletében szereplő úgynevezett "Elállási-felmondási nyilatkozatot" kitöltjük és visszaküldjük, de visszamondhatjuk a vásárlást e-mailben, telefonon vagy személyesen az áruház vevőszolgálatán is.

A szállítási címet nem lehet módosítani, amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, akkor az eredeti megrendelést törölni kell és újat kell indítani a megfelelő célponttal. Ha a kiszállítás után döntünk úgy, hogy nem kell a termék vagy termékek, akkor ezt közölni kell a céggel és legkésőbb 14 napon belül kell visszajuttatni azokat abba az Ikea-áruházba, ahonnan jöttek.

Fizetés, visszafizetés

Az Ikea a visszamondás után 14 napon belül visszautalja a vétlárat a vásárláskor használt bankkártyára. (Készpénzt nem fizetnek vissza.) Az online áruházban jelenleg a Visa és a Mastercard bankkártyáival lehet fizetni.

Nem lehet vásárolni viszont a cég ajándék- és jóváíró kártyáival, ahogy banki átutalás sem. Ha megtörtént a fizetés az online áruházban, utána nincs lehetőség ehhez a rendeléshez újabb termékeket hozzátenni.

Mit nem lehet kérni?

Az ikeás webboltból nem lehet rendelni zöld növényeket, keleti szőnyegeket, különböző színű, de azonos cikkszámmal rendelkező termékeket, limitált kollekciók darabjait. A karácsonyi vagy nyári, időszakosan elérhető termékeket, a rendelésre legyártott termékeket, a forgalomból kivont, megszűnő termékeket. Ahogy szállítási és tárolási okok miatt ételeket és italokat sem visz házhoz az Ikea.

Az Ikea idei és jövőbeni terveiről, a belvárosi kisebb boltokról, a cég eredményeiről itt olvashat részletesen.