A gyógyszerkasszával kapcsolatban tervezett idei intézkedések még nem okozhatnak nagy zavart a piacon, jövőre azonban olyan láncreakció indulhat el, ami a betegeket is kellemetlenül érinti majd − állította lapunk érdeklődésére Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének, valamint a Phoenix Pharma igazgatóságának elnöke. A rászorultaknak nemcsak a térítési díj számít, nem mindegy, hogy mennyire távolra és a sikertelen receptbeváltások várható növekedése miatt hányszor kell elutazni a gyógyszerekért. A gyógyszertáraknál a szakember fokozatos romlásra számít: az egyre nehezedő helyzet, a növekvő készlethiány, a csődök számának növekedése hosszabb idő alatt válik majd erőteljesebben érzékelhetővé. Küttel úgy gondolja, hogy a legveszélyeztetettebbek a közepes méretű patikák lehetnek.

Háromszáz patika is csődbe mehet

Szakemberek szerint a patikák 18 milliárd forintnyi lejárt adóssága jócskán megemelkedhet majd. A tartozások 60 százaléka pont azokhoz a gyógyszertárakhoz kapcsolódik, amelyeket az idei törvénymódosítással (a gyógyszerészek kötelező tulajdonszerzésével) helyzetbe hozott a kormányzat. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége − mint azt éppen tegnap jelentette be Korodi Karolina elnök − Alkotmánybírósághoz fordult a gyógyszertári törvények megváltoztatásával kapcsolatban. Korodi úgy véli, a kormány tervei miatt egy-másfél éven belül 200-300 patika mehet csődbe.

A szövetség alelnöke, a Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal elmondta: minden egymilliárd forintos forgalomcsökkenés 150 millió forinttal mérsékli a gyógyszertárak árréstömegét. Kalkulációja szerint a Széll Kálmán terv a következő évben összesen tízmilliárd forinttal rövidítheti meg a szektort. A patikák és a nagykereskedők helyzetét rövid távon jelentősen nehezítheti még, hogy a lakosság gyorsan reagál a kormányzati bejelentésekre. A gyógyszerkassza megkurtításáról először nyilvánosságra került tervek szabályos rohamot idéztek elő márciusban a patikákban. Elsősorban a krónikus betegek igyekeztek többhavi gyógyszeradagjukat gyorsan kiváltani, ami hirtelen megugrást jelentett a szállításoknál. Feller úgy véli, hasonló jelenséggel ismét számolni kell a hatályba léptetés előtt (ami a jelenlegi fejlemények alapján nem biztos, hogy július elsején lesz).

Csökkennek a gyógyszerárak

Május elsejével átlag négyszáz forinttal lesz alacsonyabb hatvan gyógykészítmény ára − közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-vel. A csökkenés átlag 14 százalékos, de több gyógyszerért 30-40 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni. Az érintett termékek között több népbetegség kezelésére szolgáló készítmény is van, például vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő, illetve antidepresszáns. Az árcsökkenés az OEP szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy az egészségbiztosító áprilisban árversenyt indított el a több hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények között (a most érintett gyógyszerek csaknem egyharmada ilyen). A legújabb változásokkal együtt egy hónap alatt háromszor hirdetett ki árcsökkentést az OEP.

Feller a betegeket sújtó fejleményekhez sorolja a mo­no­kom­ponsek szerinti gyógy­szerfelírást is. Ez azt jelenti, hogy a kombinált szereknél a tb csak az egyes hatóanyagok legalacsonyabb árát hajlandó majd finanszírozni. A betegek így a megszokottnál többféle, sőt másféle adagolási rendszerű pirulákat kénytelenek szedni. A szakember úgy véli, ezzel sérülhet a terápia is, noha éppen a hatékonyságát akarják javítani. A nemzetközi referenciaárakkal kapcsolatban Feller elmondta: a patikaszerek az unióban átlag 8,5 euróba, míg Magyarországon mintegy öt euróba kerülnek, nagy tartalék tehát itt sem lehet. Tudomásul kell ráadásul venni, hogy akadnak olyan korlátok, amelyeken túl a gyártó inkább nem hozza be a készítményét az országba. A generikus-verseny fokozása oda vezethet, hogy mérsékli a terápiába bevont betegek számát. Bár a szakember ennyire sarkosan nem fogalmazott, de szavaiból egyértelműnek tűnik, hogy gyógyszer-, illetve hozzáférési hiány alakulhat ki − egy informátorunk szavai szerint a magyar gyógyszerpiac a dél-afrikai szintre csúszhat le.