A tavalyi első fél évhez képest a működési költségek 19 százalékkal javultak, 26,3 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra csökkentek. A fiókhálózat tavalyi karcsúsítása ellenére a tervezettnél kevesebb ügyfél hagyta el a bankot.

Arra számítanak, hogy 2016-ban a magyarországi GDP 2,2 százalékkal bővül, majd 2017-ben a GDP 2,9 százalékkal nő, és a növekvő lakossági fogyasztás lesz a GDP növekedésének motorja. A forint várhatóan stabil marad, a 310-315 forint/euró közötti sávban mozog az árfolyam - tette hozzá a vezérigazgató.

A magyarországi alacsony kamatok és a bank bázisidőszakhoz képest kisebb hitelállománya ellenére a Raiffeisen Bank működési bevétele 5 százalékkal nőtt az első fél évben, elérte a 34,5 milliárd forintot. Az első fél évben egyedi tényezők is hozzájárultak a javuláshoz, így a pénzintézet 1,92 milliárd forint rendkívüli bevételt könyvelt el a Visa-részesedés értékesítésével - sorolta Wiedner.

A tavalyi fiókbezárások után további leépítéseket már nem terveznek a hálózatban, de a banki hatékonyságot tovább akarják javítani, például jelentős lépéseket terveznek a digitalizációban. Céltartalékot alig kellett félretennie a banknak az első hat hónapban, a tavalyi első fél évi 9 milliárd után mindössze 0,6 milliárd forintot számolt el az idei első hat hónapban a hitelintézet.

A bank hitelállománya 18 százalékkal csökkent a tavalyi első fél évhez képest, 2015 első hat hónapjában az ügyfélhitelek 1350 milliárd forintot tettek ki, idén az első fél évben pedig 1112 milliárd forintot. Ebben jelentős tétel volt a nem teljesítő hitelek értékesítése és az ÁKK felé fennálló követelés törlesztése - tette hozzá a vezérigazgató. A teljesítő hitelállomány már emelkedik a vállalati ügyfélkörben. A kis- és középvállalatoknak adott kölcsönök és az általuk elhelyezett betétek is 21 százalékkal nőttek az első hat hónapban.

Az ügyfelek betétei, forrásai az idei első fél évben 1413 milliárd forintra nőttek a tavaly első fél évi 1307 milliárd forintról - ismertette Wiedner.