A Gerendai Károly tulajdonában lévő budapesti Costes étterem a tavalyi siker után az idén újrázott, azaz megtartotta Michelin-csillagát, de újoncként felzárkózott mellé a szintén fővárosi Onyx is.

Budapesten e két csúcsétterem mellett - csakúgy, mint tavaly - további négy Bib Gourmand minősítéssel ellátott egység is található - derül ki a a Michelin Main Cities of Europe 2011 kiadványból. Ezen éttermek köre, amelyek a kalauz szerint minőségi, háromfogásos menüt kínálnak elérhető áron, nem változott, azaz továbbra is a 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Csalogány 26 tartozik ide.

A képet árnyalja ugyanakkor, hogy a minősített hazai éttermek száma eggyel csökkent, 20-ról 19-re.

Ami a volt szocialista blokkot illeti, Magyarországon kívül csak Csehország és Lengyelország szerepel a Michelin gourmet-térképén, bár a 36 lengyel étteremből egy sem kapott minősítést. Prágában a Zinc tavalyi törlése után egyedül maradt Michelin-csillagos étterem, az Allegro megőrizte pozícióját, miközben a Bib Gourmand éttermek száma ötről négyre csökkent.



A 2011-es kiadvány 20 ország 44 városának szállodáit és éttermeit mutatja be, valamennyi komfort- és árkategóriát áttekintve. A kalauz összesen 1557 szállodát ajánl (amelyből 110 új ajánlás) és 1771 éttermet (köztük 199 újat). Az éttermek közül 239 kapott Bib Gourmand jelölést (közöttük 46 újként), amely a nagyon jó ár-érték arányt jelöli, 15 kapott három csillagot, 58 két csillagot (ebből 6 új) és 284 lett egycsillagos (köztük 39 új).

Amint az az alábbi táblázatból is kiderül, a legtöbb, összesen 92 Michelin-csillagos étterem Franciaországban található, majd Németország (52) és Nagy-Britannia (50) következik. Ausztriában kilenc egycsillagos és egy kétcsillagos étterem van.


Forrás: Michelin