Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyok a különbségek a hazai építőipari cégek szellemi és fizikai dolgozóinak fizetései között, és ez még a közbeszerzéseken taroló nagy társaságokra is igaz - legalábbis a beszámolókból nyilvánosan megismerhető adatok alapján. A 2016-ban az év egészében a KSH jelentéseiben a bruttó átlagkeresetet 263 200 forinton határozták meg Magyarországon.

A felcsúti polgármester tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft.-nél viszont a fizikai dolgozók ennél tízezer forinttal kevesebbet kaptak, átlagosan 252 ezret, szemben a szellemi munkavállalókkal, akik átlagosan bruttó 423 ezer forinttal mehettek haza - írta a lap.

(Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.)

A Mészáros és Mészáros Kft.-nél átlagosan 120 fő dolgozott tavaly: 63 fő fizikai, 57 pedig szellemi munkát végzett a cégnél. A kiegészítő mellékletben található egyéb igénybe vett szolgáltatások soron 105 millió forintos kifizetés van elkönyvelve, az építőipari cégek ide szokták beírni azokat a tételeket, amelyeket alvállalkozókkal végeztetnek. Mészáros Lőrinc egy másik vállalkozásánál, a főleg vasúti fejlesztéseket végző R-Kord Kft.-nél már átlagos bruttó bér feletti fizetéseket kínálnak a dolgozóknak, egy fizikai munkás átlagosan havi 282 ezer forintot keresett tavaly, míg egy irodista bruttó 586 ezret.

A legrosszabb fizetéseket a napilap által vizsgált körben a Mészáros gyermekei tulajdonában álló, magasépítéssel foglalkozó Fejér-B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt. adta, ennél a cégnél bruttó 225 ezer forintot vihettek haza a fizikai dolgozók havonta, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1452 forint volt egy munkás óradíja. Őket követi az idén a legtöbb állami közbeszerzést nyerő, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt, átlagban 1689 forintos bruttó óránkénti bérezéssel.