Angela Merkel egy más ügyben tartott tájékoztatón kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy azt is támogatja-e, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Mint mondta, sok lépést kell még tenni a brüsszeli bizottság elnöki tisztségének betöltéséig, és Manfred Weber szerdai bejelentésével még csak az első lépés történt meg.

Az EPP-ben még csak a napokban kezdődik hivatalos jelentkezési eljárás, ezért be kell várni, hogy mások is megpályázzák-e a csúcsjelöltséget, és a párt majd a novemberben Helsinkiben tartandó kongresszusán választ a pályázók közül - mutatott rá Angela Merkel, akit a cseh kormányfővel, Andrej Babissal folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón kérdeztek az ügyről.

Aki végül elnyeri a csúcsjelöltséget és ebben a szerepben vezeti az EPP kampányát az európai parlamenti (EP-) választáson, az "elvileg" megszerezheti a bizottsági elnöki tisztséget - tette hozzá a német kancellár, kiemelve, hogy ez meg is történt a brüsszeli testület jövőre távozó vezetője, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker esetében.

Angela Merkel pártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) ugyancsak a támogatásáról biztosította a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának indulását. Az elnökség szerdai közleményében kiemelte, hogy Manfred Weber az "erős Európa" híve, az európai uniós (EU-) tagországok közötti megosztottság erősítése helyett az érdekek egyeztetésére, az egyensúly kialakítására törekszik.

Hozzátették, hogy a 2014 óta az EP néppárti frakciójának vezetőjeként dolgozó politikus jelentős EU-politikai tapasztalattal és kiterjedt EU-s kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU egyik vezető politikusa szintén támogatja párttársa törekvését. Egy Twitter-bejegyezésben kiemelte, hogy Manfred Weber indulása az EPP csúcsjelölti tisztségéért "remek lehetőség Bajorországnak és a CSU-nak".

A fotó forrása: Peter Kneffel/dpa/AFP.