Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brüsszel decemberben hagyta jóvá az MKB Bank problémás ingatlanprojekt-finanszírozási portfóliójának leválasztását a szanálási vagyonkezelő felé, amelyet megelőzően az érintett teljes volumen közel 40 százalékát már a piacon értékesítette a bank - közölte a lappal Balog Ádám.

A Portfolio.hu összefoglalója szerint az Európai Bizottság többek között az alábbi feltételekkel hagyta jóvá a bank megtisztítását:

  • tilos a bank számára a lakossági devizahitelezés,
  • el kell kerülni a kereskedelmi ingatlanok finanszírozását,
  • tartózkodni kell bizonyos üzleti tevékenységek túlfűtött alkalmazásától, az agresszív árazástól,
  • marketingköltségeiket is visszafogott szinten kell tartaniuk,
  • két nyereséges év után, de legkésőbb 2019 végéig tőzsdére kell vinni a bankot, "erőteljesen szolgálná a bank érdekeit, ha megjelennénk a pesti parketten."

A vállalások a bank számára "védőhálót", és nem "ugródeszkát" biztosítanak - fogalmazott Balog. A jegybank eredeti tervével egybevágó módon azt várja el az EU, hogy 2016 közepéig értékesítsék az MKB-t. Utóbbi kapcsán a politikai nyomás lehetősége fel sem merülhet, ugyanis "az EU transzparens, nyílt, nem diszkriminatív értékesítési folyamatot vár el, a tranzakció pedig a legjobb nemzetközi gyakorlatokat követve, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával zajlik" - nyilatkozta az elnök-vezérigazgató.

Balog annyit elárult, hogy "komoly vevőjelöltek" tűntek fel az MKB-nál, és hogy kié lesz a bank, arról a tulajdonosi jogokat gyakorló MNB hozza meg a döntést.

A Portfolio.hu információi szerint a londoni AnaCap Financial Partners érdeklődik komolyan az MKB iránt, banki érdekeltséggel Lengyelországban, Csehországban, Nagy-Britanniában és Máltán rendelkezik.