Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mától várja a biztosítók pályázatát a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási (mfo) termékekkel kapcsolatban. Az érintett cégek a termékek paramétereit már novemberben megismerhették, a szükséges dokumentumokat azonban csak mától adhatják be.

A Napi.hu már decemberben megszondázta a biztosítókat, mit gondolnak az új koncepcióról, és már akkor jelezte több cég, hogy mindenképpen pályázni fog a programba. A Generali és a Posta biztosító már akkor leszögezte, elindítják az újfajta terméket. Később pedig az NN nyilatkozott úgy, hogy újonnan induló nem élet üzletágának egyik fő pillére ilyen biztosítás lesz. A lakásbiztosítási piacra várhatóan ez év második felében lép be az NN új szereplőként.

Nagy a koncentráció

A lakásbiztosítási piacon jelenleg 12 szereplő van, de a 85 százalékát a négy legnagyobb szereplő birtokolja (Aegon, Generali, Groupama, Allianz). Magyarországon a szolgáltatási szint alacsonyabb, mint a jóléti államokban, a kárhányad 40 százalék körül van. Az MNB az mfo-val azt próbálta elérni, hogy a szolgáltatások színvonala javuljon, kevesebb legyen az alul- és a túlbiztosítottság. Az ügyfelek az ilyen lakásbiztosításokkal a korábbinál több szolgáltatást, magasabb védelmet kaphatnak, és a kizárások között csak olyanok vannak, amelyek szakmailag indokoltak.

Az mfo-feltételek szerinti otthonbiztosításokat három havonta lehet majd felmondani, nem évente, mint a jelenleg piacon lévő konstrukciókat. A sztenderd csomagban szerepelnie kell 15-féle elemi kár fedezésének. Ezek a tűz, a füst és korom, a robbanás, a villámcsapás, a villámcsapás indukciós hatása, a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, a hónyomás, az árvíz, a földrengés, a földcsuszamlás, kő- és földomlás, ismeretlen építmény beomlása, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése.
Általános modulként be kell venni a vízkárt, ez az elfolyt, vízre beázásra vonatkozik, valamint a betörést, a rablást, a besurranást, a rongálást, vandalizmust, az üvegtörést és a felelősségbiztosítást. Vannak kiegészítő modulok, amelyeket kötelező nyújtani, ezek az értéktárgy, készpénz, különleges üveg, a kerti dísznövények biztosítása, valamint a balesetbiztosítás.