Noha már 2018. december elején bejelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy Értéktár programja keretében meg kíván vásárolni egy magyar történelmi személyiségeket ábrázoló, nyolc alkotásból álló sorozatot 400 ezer euró értékben, arra 2019 januárjában indította el a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást, és a beérkezett ajánlatot csak február 19-én bírálta el - derül ki a közbeszerzési dokumentumokból.

Az ismeretlen festő által 1700 körül festett, magyar vezéreket és uralkodókat ábrázoló portrésorozatot a New York-i székhelyű Carlton Hobbs LLC műkincskereskedőtől vásárolják meg 400 ezer euróért, azaz mintegy 127 millió forintért. A tulajdonos első árajánlata még 425 ezer euróról szólt. Hogy mely alkotásokról van szó, nem derül ki a közbeszerzési dokumentumból. A műkincsek a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek.

A jegybank decemberi bejelentése szerint a nyolc portré mellett megszerzik - és az MNB honlapja szerint azóta meg is vásárolták - Sebastien Bourdon Nagy Szent család mosónővel című festményének tulajdonjogát 250 ezer euróért (mintegy 80 millió forint), valamint Munkácsy Mihály Poros út I. című alkotásának tulajdonjogát 500 millió forintért.

Az MNB négy évvel ezelőtt, 30 milliárd forintos kerettel indította el Értéktár névvel műtárgyvásárlási programját, amely a jegybank januári, Indexnek adott tájékoztatása szerint tavaly december végén lezárult. A keret felhasználásáról a bank azt nyilatkozta a lapnak, hogy "az elkülönített keret egésze nem került elköltésre, egyes beszerzési tételek adminisztratív lezárása még folyamatban van, a végső eredményről tájékoztatni fogjuk a sajtót és a közvéleményt."