Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a győri Imokredit Szolgáltató Kft. végzett-e üzletszerűen, a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minősülő követelésvásárlási tevékenységet.

A vizsgálat szerint a társaság üzletszerű tevékenysége keretében - azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével - több pénzügyi intézménytől is vásárolt követeléseket az áttekintett egy éves időszakban. A társaság ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel - adta hírül az MNB.

A jegybank ma publikált határozatában engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a kft.-t, s azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. A társaság tevékenységével összefüggésben az MNB feljelentést tett.

A követelésvásárlás önmagában nem minősül jogellenes tevékenységnek, azonban az üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet folytató cégnek rendelkeznie kell jegybanki engedéllyel - olvasható a közleményben.