Kifejezte meggyőződését, hogy a kormány megtalálja a legjobb megoldást és tudni fogja, hogyan védje meg a horvát nemzeti érdekeket.

"Az INA egy rendkívül fontos cég Horvátország számára. Nyilvánvalóan vannak nézeteltérések a kormány és a Mol között, de a kormány jó úton jár, mivel a INA-ban jogszerű, a cég, a részvényesek és Horvátország javát szolgáló vállalatirányítási módot kell kialakítani" - nyilatkozta Josipovic Zadar városában újságíróknak, akik a Mol és horvát kormány közti pénteki tárgyalásokról kérdezték.

A pénteki tárgyalásokat követően a Mol bejelentette: a társaság igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával. Ezzel párhuzamosan az ügyvezető testület felhatalmazást kapott arra is, hogy készítse elő a Mol INA-ban meglévő 49,1 százalékos "részesedésének értékesítését, annak érdekében, hogy maximalizálni tudja befektetésének értékét".

Erre reagálva az INA 44,84 százalékát birtokló horvát kormány közleményében azt írta, hogy a Mol döntése olyan helyzetet teremtett, amelyben a horvát kormány - a nemzeti érdekek védelmére - valószínűleg módosítani kényszerül azon a tárgyalási pozícióján, amelyet idén augusztus elsején fogadott el az INA két legnagyobb részvényese közötti viszony rendezésére.

A Mol pénteki közleményében azt írta, hogy meggyőződése szerint az INA vállalatirányítási modellje összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is.

Josipovic szombaton arra nem volt hajlandó kitérni, hogy szerinte ki vehetné meg a Moltól az INA-t, de hangsúlyozta, hogy a horvát olajcéget "biztos lábakra" kell állítani.

Az INA-ról szeptemberben kezdődtek egyeztetések a két fél között. Nem sokkal később a horvát hatóságok korrupció vádjával európai elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában. A magyar cég visszautasította a vádat .

A horvát kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy az nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.