Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia tulajdonú cég Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. összesen 10 milliárd forintos beruházásba kezd a Pest megyei Monoron.

A fejlesztés keretében új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épül. A cég 8,17 milliárd forintos befektetéséhez a kormány további 1,63 milliárd forintos támogatást nyújt - írja az MTI.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházásról szóló sajtótájékoztatón az állami támogatást azzal indokolta, hogy a Ceva-üzem magasan képzett alkalmazottaknak fog munkát adni és innovatív technológiát hoz Magyarországra. Az állategészségügy ráadásul nemzetgazdasági jelentőségű ágazat, hiszen az állatállomány megbetegedése miatti kiviteli tilalmak jelentős bevételkieséseket okoznak.

A Magyarországon előállított gyógyszerkészítmények 84,5 százalékát külföldön értékesítik, a Ceva-Phylaxia azonban ennél is magasabb, csaknem 95 százalékos kiviteli arányt ér el a készítményeivel. A cég Magyarországon kívül csak az Egyesült Államokban és Japánban folytat kutatási és fejlesztési tevékenységet, miközben a baromfi-oltóanyagok világpiacán a harmadik legnagyobb gyártó. Thierry Le Flohic, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. igazgatóságának elnöke többek között arról beszélt, hogy az oltóanyag-kutatásban dolgozó alkalmazottaik fele, vagyis több mint 130 ember Magyarországon dolgozik. Termékeiket Dél-Amerikában, Afrikában, Kínában és Ázsia más országaiban is értékesíteni tudják, Brazíliában minden második baromfit Magyarországon előállított készítmény véd a betegségektől. A cég vezetője közölte, hogy az elmúlt 10 évben több mint 100 millió eurónyi fejlesztést hajtottak végre és évente csaknem 20 százalékkal bővítik a termelési kapacitásukat.